Modificări surpriză de la Finanţe: Popririle pe conturi trebuie ridicate în cel mult o oră

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 03 februarie 2020 629 afişări

Modificări surpriză de la Finanţe: Popririle pe conturi trebuie ridicate în cel mult o oră

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 5/2020 ce modifică codul de procedură fiscală şi regimul popririlor a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, iar de luni popririle pe conturile bancare ar trebui ridicate în termen de câteva ore de la plata sumelor, în mod electronic. 

"O modificare pe care am propus-o a fost la Codul de Procedură Fiscală în vederea simplificării procedurilor de administrare a creanţelor fiscale, s-a făcut reglementarea instituirii şi ridicării popririi în mod electronic, astfel încît poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede", a explicat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost adoptată OUG.

Potrivit ministrului Finanţelor Florin Cîţu, scopul acestui sistem este de a efectua ridicarea propririlor, electronic, în cel mult o oră, după plata datoriilor. Până acum, la fiecare cont pe care se instituia poprire, debitorul trebuia să meargă la fiecare bancă cu dovada plăţii către ANAF, în timp ce acum există un algoritm care gestionează plata.

„Cât mai repede înseamnă aproape imediat. Există un algoritm care ordonează conturile în funcţie de sumele din conturi şi apoi se face poprirea în funcţie de suma din conturi şi se opreşte după ce s-a îndestulat, s-a luat toată suma.

Apoi toate conturile sunt eliberate. Mai puţin de câteva ore, se poate face instant, înţeleg că sistemul poate să lucreze aproape instant, deci nu o să existe 24 de ore sau nici măcar o oră. În cel mult 24 o face, şi azi. Modul electronic e să o facem în cel mult o oră. Va fi notificată şi banca şi angajatorul”, a precizat Cîţu la finalul şedinţei de Guvern.

Totodată, OUG 5/2020 modifică şi obligaţiile băncilor, astfel că acestea vor trebui să transmită electronic informaţii părţilor privind suma ce trebuie plătită. Totodată, băncile nu vor avea voie să accepte plăţi din conturile debitorului până la efectuarea plăţii spre ANAF.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
florin cîţu,
popriri,
conturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.