Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Pentru a atenua lipsa forţei de muncă, salariile ar trebui să crească într-un ritm adecvat

Postat la 25 octombrie 2018 61 afişări

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a susţinut, joi, că este nevoie de creşterea salariilor în România, astfel încât angajaţii să fie motivaţi să rămână în ţară, dar această majorare să se facă în anumite condiţii şi să fie completată de alte beneficii.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Pentru a atenua lipsa forţei de muncă, salariile ar trebui să crească într-un ritm adecvat

„În general, reformele structurale sunt esenţiale pentru consolidarea convergenţei (n.red. - României la zona euro), pentru asigurarea unei creşteri durabile şi creşterea flexibilităţii economiei pentru a beneficia de intrarea în zona euro, deoarece avantajele adoptării euro nu sunt necondiţionate. (...) Un domeniu care ar putea beneficia, în mod sigur, de implementarea unor astfel de reforme este piaţa forţei de muncă, într-un moment în care România se confruntă cu provocări care nu sunt cu siguranţă noi sau neobişnuite”, a afirmat Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei „Convergenţa spre extinderea euro”.

În acest context, Guvernatorul BNR a reamintit că există opinii diferite în economia din România cu privire la nivelul unde ar trebui să fie salariile.

„Pe de o parte, ele ar trebui să fie guvernate de dinamica productivităţii, astfel încât să nu conducă la o erodare a poziţiei competitive. Pe de altă parte, şi aici sunt şi oameni care privesc situaţia la nivel regional, nu doar politicieni, salariile nu pot fi semnificativ mai mici decât cele disponibile în alte economii, deoarece ar duce pur şi simplu la o pierdere dramatică de forţă de muncă, cu consecinţe dramatice, care includ o creştere importantă a salariilor de către piaţă, nu de către politicieni. Această problemă trebuie să fie abordată cât mai repede”, a susţinut Isărescu.

De asemenea, acesta a reamintit că, drept urmare a aderării la Uniunea Europeană (UE), România se confruntă cu o problemă de emigrare, deoarece mai mult de trei milioane de români au părăsit ţara pentru a lucra în alte state membre ale UE.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.