Ne afectează decizia luată de Scholz? Despre conducta Nord Stream 2
Cancelarul german Olaf Scholz a suspendat procesul de certificare pentru conducta de gaz natural Nord Stream 2, după ce Rusia a recunoscut regiunile separatiste din estul Ucrainei, Occidentul temându-se acum că va urma o invazie la scară largă.
Conducta submarină leagă direct gazul rusesc de Europa prin Germania şi este finalizată, dar încă nu funcţionează. A devenit o ţintă majoră deoarece guvernele occidentale încearcă să exercite o pârghie asupra Rusiei pentru a descuraja alte mişcări militare împotriva vecinului său.
Ce este Nord Stream 2?
Este o conductă de gaz natural de 1.230 de kilometri (764 de mile) sub Marea Baltică, care merge de la Rusia până la coasta baltică a Germaniei.
Aceasta rulează în paralel cu o altă conductă construită anterior, Nord Stream, şi ar reuşi să îi dubleze capacitatea, ajungându-se la 110 miliarde de metri cubi de gaz pe an, noteată AP News.
Conducta a fost umplută cu gaz, dar aştepta aprobarea Germaniei şi a Comisiei Europene.
Cum a „blocat” Scholz conducta?
Autoritatea de reglementare a utilităţilor din Germania revizuia conducta pentru a fi în conformitate cu reglementările europene privind concurenţa loială. De fapt, acest proces de analiză a fost întrerupt în urma declaraţiilor date de Scholz în decursul zilei de marţi, 22 februarie.
Concret, Germania trebuia să prezinte un raport cu privire la modul în care conducta ar afecta securitatea energetică, iar Scholz a spus că raportul este retras.
De ce a venit acum decizia lui Scholz?
Scholz, care a preluat conducerea Germaniei în decembrie, a susţinut proiectul în calitate de ministru de finanţe pentru predecesorul său, Angela Merkel. Pe măsură ce Rusia a adunat trupe în apropierea graniţei cu Ucraina, actualul cancelar a evitat să se refere la Nord Stream 2 în mod specific, chiar dacă oficialii americani au spus că proiectul nu va continua dacă Rusia ar invada.
Totuşi, Scholz a avertizat că Rusia se va confrunta cu „consecinţe grave” şi că sancţiunile trebuie să fie pregătite din timp. Germania a convenit anterior cu SUA să acţioneze împotriva Nord Stream 2 dacă Rusia foloseşte gazul ca armă sau atacă cumva Ucraina.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro