Negocieri la sânge pentru bugetul pe termen lung al Uniunii Europene: Germania este fixată pe austeritate, în timp ce România şi Polonia luptă pentru protejarea alocărilor naţionale
Aseară şefii de state şi de guverne din UE, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, s-au întâlnit la Bruxelles într-un summit crucial pentru viitorul Europei pentru a negocia bugetul pe termen lung al Uniunii.
Rezultatul întâlnirii de două zile este cu atât mai important cu cât Europa trebuie să dovedească unitate în faţa crizelor şi are nevoie de toate resursele pentru a repune pe picioare economiile şi a depăşi astfel unul din cele mai grave efecte ale recesiunii, şomajul record. Pe de o parte, dintre actorii cu greutate, Germania şi Marea Britanie ţin cu dinţii de ideea unui buget restrâns pentru 2014-2020 care să nu sfideze eforturile de consolidare bugetară făcute de multe dintre statele comunitare. De cealaltă parte, Franţa nu este dispusă să lase reduse fondurile destinate agriculturii deoarece este cel mai mare destinatar al acestora, iar Comisia Europeană se teme că mai puţini bani vor frâna revenirea economiilor atât de necesară pentru crearea de locuri de muncă şi reducerea şomajului. Summitul de joi şi vineri vine după eşecul discuţiilor din 22-23 noiembrie 2012, la care nu s-a ajuns la un acord final, însă s-a acceptat o reducere totală de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a CE de 1.033 miliarde de euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro