New York Times: Donald Trump intensifică atacurile contra presei şi critică FBI după dezvăluirea unor informaţii secrete
Preşedintele SUA, Donald Trump, a intensificat atacurile împotriva jurnaliştilor, catalogându-i "duşmani ai poporului", condamnând şi tolerarea de către Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a dezvăluirilor de informaţii clasificate care periclitează siguranţa naţională, comentează cotidianul The New York Times.
Într-un discurs rostit la Conferinţa Conservatoare de Acţiune Politică (CPAC), Donald Trump a criticat dur companiile care produc "ştiri false" citând surse anonime ce exprimă opinii negative despre el. Într-o serie de mesaje transmise prin Twitter, preşedintele SUA a denunţat activităţile FBI, condamnând dezvăluirile neautorizate de informaţii clasificate şi cerând măsuri urgente de contracarare a acestui fenomen.
La câteva ore după discursul preşedintelui, probabil pentru a demonstra determinarea lui Donald Trump de a sancţiona jurnaliştii ale căror articole nu îi plac, Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a oprit reporteri de la cotidianul The New York Times şi de la alte instituţii media să participe la conferinţa de presă zilnică, în ceea ce pare a fi o încălcare destul de neobişnuită a raporturilor dintre Preşedinţie şi presă, notează NYT.
Criticile lui Donald Trump la adresa presei au continuat vineri în cursul nopţii. "Presa de ŞTIRI FALSE nu spune cu bună ştiinţă adevărul", a scris preşedintele pe Twitter, menţionând cotidianul The New York Times şi postul CNN. "Un mare pericol pentru naţiune", a atras atenţia Trump.
"Acţiunile au evidenţiat gradul în care domnul Donald Trump şi colaboratorii săi apropiaţi sunt dispuşi să folosească prerogativele prezidenţiale pentru a-i ataca pe cei care îi monitorizează, calificând ştirile negative ca fiind minciuni şi oferind acces la conferinţele Casei Albe doar câtorva organizaţii media considerate prietene. În plus, Casa Albă condusă de Donald Trump a promis eforturi suplimentare de sancţionare a surselor de informaţii sensibile", comentează cotidianul The New York Times, subliniind că atacurile preşedintelui la adresa presei intervin în contextul în care, potrivit CNN, un oficial de la Casa Albă ar fi cerut FBI să contracareze un articol NYT care oferea detalii despre contacte între colaboratori ai preşedintelui şi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii ruse.
"Ştirile false nu spun adevărul. Nu reprezintă poporul, nu vor reprezenta niciodată poporul şi intenţionăm să facem ceva în această problemă", a subliniat Trump.
După mai puţin de trei ore, efectele au devenit clare. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a transmis unui grup restrâns de jurnalişti că relatările imprecise vor fi contracarate: "Intenţionăm să reacţionăm agresiv. Nu avem de gând să stăm pasivi şi să permitem transmiterea de aici a unor relatări false, a unor articole false, a unor acţiuni inexacte".
Reporterii de la The New York Times, BuzzFeed News, CNN, The Los Angeles Times, Politico.com, BBC şi The Huffington Post se numără printre cei care au fost opriţi să participe la conferinţa de presă. Consilierii lui Sean Spicer au explicat că au fost primiţi doar reporterii care confirmaseră anterior participarea. Printre jurnaliştii acceptaţi s-au numărat cei de la Breibart News, One America News Network şi The Washington Times, organizaţii media cu tendinţe conservatoare, consideră NYT. Au participat, de asemenea, jurnalişti de la ABC, CBS, The Wall Street Journal, Bloomberg şi Fox News. Reporterii de la agenţia The Associated Press şi de la revista Time au refuzat, în semn de protest, să participe la conferinţa de presă.
"Nu s-a mai întâmplat niciodată ceva similar la Casa Albă în îndelungata istorie a noastră de acoperire mediatică a numeroaselor administraţii, din partide diferite. Protestăm vehement faţă de excluderea The New York Times şi a altor companii media. Accesul liber al presei la o guvernare transparentă este, în mod evident, în interesul crucial naţional", a reacţionat Dean Baquet, editorul executiv al NYT.
"Administraţia pare să urmeze un parcurs nedemocratic. Nu se poate câştiga nimic din restricţionarea accesului la informaţii publice de către Casa Albă", a comentat, la rândul său, Marty Baron, editor la cotidianul The Washington Post.
Casa Albă a minimizat situaţia produsă vineri seară. "Am invitat principalii jurnalişti care sunt zilnic la Casa Albă. Chiar am invitat câţiva jurnalişti în plus. Nu s-a întâmplat nimic altceva", a explicat Sarah Huckabee Sanders, un membru al Biroului de presă al Preşedinţiei SUA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro