NOU ATAC cibernetic de AMPLOARE. Sute de mii de calculatoare din 150 de ţări, afectate

Postat la 18 mai 2017 509 afişări

Un nou atac cibernetic de amploare a afectat sute de mii de calculatoare din 150 de ţări în scopul creării şi recuperării monedelor virtuale, fără cunoştinţa utilizatorilor, potrivit unor experţi în securitate cibernetică, citaţi de AFP.

NOU ATAC cibernetic de AMPLOARE. Sute de mii de calculatoare din 150 de ţări, afectate

După atacul WannaXry ce a avut loc vineri, ”cercetători ai unei companii IT de securitate, Proofpoint, au descoperit un nou atac cibernetic numit, Adylkuzz, ce ar avea legătură cu WannaCry”.

”Acesta utilizează într-un mod mai ascuns şi în scopuri diferite instrumente de piraterie divulgate recent de către NSA (Agenţia naţională de securitate) şi recenta vulnerabilitate corectată recent de Microsoft”, a declarat cercetătorul Nicolas Godier, expert în securitate cibernetică la Proofpoint.

”Nu cunoaştem amploarea prejudiciului, dar sute de mii de calculatoare au fost infectate, ceea ce dovedeşte că atacul este mult mai vast decât Wannacry”, potrivit lui Robert Holmes, vicepreşedinte al liniei de producţie Proofpoint.

Concret, acest program dăunător a fost introdus în calculatoare din cauza aceleiaşi vulnerabilităţi a Windowsului utilizată de Wannacry, o eroare detectată de NSA.

Software-ul dăunător crează în mod invizibil unităţi monetare virtuale nedetectabile numite Monero, comparabile cu Bitcoin. Bazele de date ce permit utilizarea acestor extrase sunt trimise la adrese criptate.

Pentru utilizator ”simptomele atacului sunt încetinirea performanţelor calculatorului”, a precizat Proofpoint într-un articol online, potrivit căruia atacul a fost iniţiat pe 2 mai sau chiar pe 24 aprilie şi în cursul zilei de azi.

"Virusul informatic WannaCry s-a diferenţiat de atacuri precedente prin viteza de răspândire şi prin modul în care computerele au fost blocate până când proprietarii acceptă să plătească răscumpărarea pentru deblocare. Este vorba de un semnal de alarmă în contextul în care eforturile pentru menţinerea siguranţei cibernetice erau deja dificile”, subliniază Financial Times.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.