Noul Cod al Insolvenţei va fi pus în dezbatere publică în august

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 iulie 2013 133 afişări

Noul Cod al Insolvenţei este finalizat şi va fi pus în dezbatere publică în luna august, a anunţat Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri, menţionând că prin noua formă a legislaţiei se urmăreşte, printre altele, eliminarea "insolvenţelor trucate".

Noul Cod al Insolvenţei va fi pus în dezbatere publică în august

"Vrem în primul rând să eliminăm insolvenţele trucate, create artificial doar ca să nu mai plătească", a spus Grapini.

Potrivit proiectului Codului insolvenţei, obţinut de MEDIAFAX, noua formă va proteja creditorii la începutul procedurii, iar debitorii vor putea cere insolvenţa doar dacă valoarea creanţei este de minimum 90.000 lei, nu indiferent de sumă ca în prezent, iar creditorii vor putea cere insolvenţa debitorilor într-un termen de trei ori mai scurt, de 30 zile.

Principiile enunţate pe care se bazează Codul sunt, printre altele, maximizarea gradului de valorificare a activelor şi a recuperării de către creditori, asigurarea unui tratament echitabil al creditorilor de acelaşi rang, recunoaşterea drepturilor existente ale creditorilor şi respectarea ordinii de prioritate a creanţelor, limitarea riscului de credit şi a riscului sistemic asociat tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, prin recunoaşterea compensării cu exigibilitate imediată în cazul insolvenţei şi pre-insolvenţei unui co-contractant, având ca efect reducerea riscului de credit la o sumă netă datorată între părţi sau chiar la zero atunci când, pentru acoperirea expunerii nete, au fost transferate garanţii financiare.

Ce spune statistica în materie de insolvenţe? Un număr de 1.119 de firme au intrat în incapacitate de plată în luna iunie, astfel că de la începutul anului au fost înregistrate aproape 8.215 de dosare de insolvenţă, cu aproape 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2012. Numărul de insolvenţe din iunie este mai redus faţă de cel din luna mai (1.200). În intervalul ianuarie-mai 2012, 8.821 de firme au intrat sub incidenţa legii insolvenţei la nivelul întregii ţări. Braşov, Dolj şi Bucureşti se menţin în topul judeţelor cu cele mai multe insolvenţe în acest an, iar în Harghita nu s-a înregistrat nicio insolvenţă în acest an.

Cele mai multe societăţi care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt în continuare cele din domeniul comerţului, 2.540 intrând în insolvenţă, dar şi cele din industria prelucrătoare - 1.086 şi construcţii - 1.077. În acelaşi interval a fost suspendată activitatea a 12.799 de firme, cu circa 3,8% mai puţine decât în perioada ianuarie-iunie 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/noul-cod-al-insolventei-va-fi-pus-in-dezbatere-publica-in-august-11134620
11134620
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.