Noul pachet de masuri ale Atenei: OTE si Hellenic Postbank vandute, ATE Bank va fi restructurata

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 mai 2011 33 afişări

Guvernul Greciei a aprobat luni primul val de privatizari menite sa amelioreze pe termen scurt solvabilitatea tarii si sa aduca la buget 50 de miliarde de euro pana in 2015.

Compania telecom OTE, proprietarul Romtelecom (unde vor fi vandute 16% din actiuni, din care 10% catre Deutsche Telekom) si banca Hellenic Postbank (cu un pachet de 34% scos la vanzare) figureaza pe lista de privatizari, a informat publicatia Kathimerini. Guvernul isi va reduce, de asemenea, participatia la companiile care opereaza porturile Pireu si Salonic, ca si in compania de furnizare a apei in Salonic.

In zilele urmatoare, guvernul lui Giorgios Papandreou va stabili si masurile de reducere a cheltuielilor cu circa 6 miliarde de euro in 2011, intre care taierea pensiilor, noi concedieri in sectorul public si majorarea unor taxe sau impozite. Aceste masuri au facut si fac obiectul unei contestari violente din partea partidelor de opozitie, in special a Noii Democratii conduse de Antonis Samaras.

Aprobarea si executia programului de privatizari si de reducere a cheltuielilor bugetare este o conditie pe care guvernul grec trebuie s-o indeplineasca rapid, ca sa poata primi de la UE si FMI a cincea transa, de 12 miliarde de euro, din creditul de 110 miliarde de euro initiat in urma cu un an.

Pe primele patru luni, deficitul bugetar al Greciei e mai mare decat estimarile, fiindca recesiunea a diminuat veniturile. In perioada ianuarie-aprilie, veniturile au scazut cu 9,1%, la 14,4 miliarde de euro, iar cheltuielile au crescut cu 3,6%, la 21,02 miliarde de euro.



CE SE INTAMPLA CU BANCILE GRECESTI

Tot luni, Comisia Europeana a aprobat un plan de restructurare a ATE Bank, banca prezenta si in Romania, implicand o recapitalizare din partea statului in valoarea de pana la 1,14 miliarde de euro, plus masuri de de ameliorare a eficientei si de reducere (vanzare) a activelor cu pana la 25%, cu scopul de a reduce dependenta de finantare externa.

In 2009, aminteste publicatia elena Capital, ATE Bank a primit de la stat un ajutor de 675 milioane de dolari, pentru a evita falimentul. In aprilie 2011, banca a anuntat o majorare de capital de 1,25 miliarde de euro, din care 1,14 miliarde urma sa fie subscrise de stat, iar restul de investitori privati. ATE Bank este singura banca elena cu activitate in Romania care n-a reusit sa treaca testul de soliditate financiara derulat de UE asupra bancilor de pe continent.

O analiza a Deutsche Bank publicata vineri prevedea pentru bancile grecesti o reducere a profitului, cresterea provizioanelor, accelerarea formarii creditelor neperformante. Pentru trimestrul I, Deutsche Bank estimeaza profituri de 2 milioane de euro pentru Piraeus Bank (fata de 6 milioane in aceeasi perioada din 2010), 10 milioane pentru Alpha Bank (neschimbat fata de anul trecut), 79 de milioane pentru Bank of Cyprus (fata de 81 de milioane) si 8 milioane pentru Marfin Bank (fata de 42 de milioane).

Singura banca pentru care Deutsche Bank anticipeaza pierderi este ATE Bank, respectiv 9 milioane de euro, in scadere fata de 37 de milioane in trimestrul I 2010. Analistii bancii germane au ca recomandare de investitii "sell" pentru ATE Bank si "hold" pentru toate celelalte banci.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/noul-pachet-de-masuri-ale-atenei-ote-si-hellenic-postbank-vandute-ate-bank-va-fi-restructurata-8281068
8281068
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.