Nuclearelectrica scapă de sechestrul definitiv pus în speţa dintre statul român şi fraţii Micula

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 21 ianuarie 2020 202 afişări

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, a primit procesul verbal de radiere a sechestrului pus pe 22% din capitalul companiei după ce conflictul dintre statul român şi fraţii Micula a fost stins în decembrie prin plata sumei de 912,5 milioane de lei.

Nuclearelectrica scapă de sechestrul definitiv pus în speţa dintre statul român şi fraţii Micula

"În data de 20.01.2020, S.N. Nuclearelectrica SA (“SNN”) a primit de la Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociaţii” Procesul verbal de radiere a sechestrului instituit asupra unui număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la SNN, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, ca urmare a recuperării integrale a creanţei şi a cheltuielilor de executare şi a îndeplinirii obligaţiilor de către debitor", arată Nuclearelectrica într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Şi Conpet Ploieşti, operatorul sistemului naţional de transport al ţiţeiului şi gazolinei, a scăpat recent de sechestrul definitiv după ce în decembrie a primit un proces verbal similar de sechestru pe 58% din companie. Sechestrul a fost totuşi suspendat în aşteptarea unei decizii definitive în procesul dintre stat şi cei doi fraţi.

Afectată a fost şi activitatea Romatsa printr-un titlu executoriu de poprire asupra conturilor companiei.

Speţa a privit un şir de procese în care statul român a fost acţionat în instanţe internaţionale de către de Ioan şi Viorel Micula şi societăţile European Food S.A., Starmill S.

R.L., Multipack S.R.L, în temeiul Acordului privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor între Guvernul României şi Regatul Suediei. Procesul a fost deschis în anul 2005 la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lânga Banca Mondială, cea mai înaltă instanţă judecătorească pentru litigiile economice.

Conflictul s-a stins ulterior după ce pe 13 decembrie Guvernul a alocat suma de 912,5 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, bani care au fost folosiţi pentru plata titlului executoriu emis în baza deciziei Curţii de Arbitraj Internaţională către fraţii Micula.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nuclearelectrica,
fraţii micula,
speţă

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.