„O catastrofă pentru piaţa muncii”: 1,25 miliarde de muncitori se confruntă cu efectele economice ale coronavirusului

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 11 aprilie 2020 197 afişări

„O catastrofă pentru piaţa muncii”: 1,25 miliarde de muncitori se confruntă cu efectele economice ale coronavirusului

Criza coronavirusului exercită efecte devastatoare asupra forţei de muncă la nivel global, peste un miliard de angajaţi fiind în situaţia în care pot fi concediaţi sau pot suferi scăderi salariale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Muncii (OIM).

OIM, o agenţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, spune că pandemia de coronavirus ar putea avea efecte mult mai grave asupra pieţei muncii decât recesiunea globală din urmă cu un deceniu.

„În 2008-2009 am pierdut aproximativ 22 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume. Prognoza noastră pentru următoarele trei luni, pentru al doilea trimestru al anului, este că vom pierde circa 195 de milioane de locuri de muncă”, a declarat Guy Ryder, directorul general al OIM, potrivit Euronews.

„Este o catastrofă pentru forţa muncii. Dar presupun că într-o lume în care patru din cinci muncitori locuiesc în ţări aflate sub carantină totală sau parţială, nu ar trebui să fim surprinşi că ne aflăm în situaţia actuală.”

Restricţiile de călătorie şi autoizolarea afectează aproximativ 2,7 miliarde de muncitori de pe întreg teritoriul planetei, aproximativ 81% din forţa de muncă la nivel global, reiese dintr-un raport al Organizaţiei.

1,25 miliarde de muncitori sunt extrem de vulnerabili în contextul de faţă, mai precis cei care lucrează în hoteluri, restaurante, retail şi în fabrici, sectoare care au înregistrat scăderi „drastice” în ceea ce priveşte outputul.

America şi Europa au cel mai mare procent de muncitori care lucrează în sectoarele menţionate anterior şi sunt tot mai expuse la şocuri economice, dar au în acelaşi timp sisteme de protecţie socială mai bune decât în alte părţi ale planetei, potrivit raportului.

La nivel global, 2 miliarde de oameni lucrează în sectorul informal, adică în secţiunea economiei care nu este monitorizată. Mulţi dintre ei locuiesc în ţări în curs de dezvoltare.

Ryder a îndemnat ţările să ia măsuri de susţinere a economiei şi să îşi menţină cetăţenii în câmpul muncii. Mai multe guverne au anunţat deja pachete masive de stimulare a economiei, sărind în ajutorul companiilor afectate de criza coronavirusului.

„Cred că am reuşit să ne surprindem unii pe alţii, având în vedere măsura în care suntem în stare să lucrăm atât în mediul digital cât şi la distanţă unii de ceilalţi”, a spus Ryder. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
efecte,
muncitori,
miliarde,
piata muncii,
catastrofa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.