O companie minieră susţinută de Bill Gates a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru de pe teritoriul Zambiei din ultima sută de ani

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 05 februarie 2024 96493 afişări

O companie minieră susţinută de Bill Gates a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru de pe teritoriul Zambiei din ultima sută de ani

Un start-up minier susţinut de Bill Gates şi Jeff Bezos a anunţat că a descoperit un vast zăcământ de cupru în Zambia, oferind un potenţial impuls pentru eforturile Occidentului de a reduce dependenţa de China pentru metale vitale în scopul „decarbonizării” tuturor produselor, de la automobile la sisteme de transmisie a energiei, scrie Financial Times.

KoBold Metals a declarat luni că a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru din Zambia din ultimul secol, estimând că situl Mingomba din nordul provinciei Copperbelt va deveni una dintre primele trei mine de cupru de înaltă calitate din lume.

Descoperirea are loc în contextul în care guvernul SUA se lansează într-o ofensivă de infrastructură în Africa, în încercarea de a concura cu controlul Chinei asupra mineralelor care sunt esenţiale pentru apărare, energie regenerabilă şi vehicule electrice.

Guvernul SUA sprijină dezvoltarea căii ferate Lobito, o linie de transport al metalelor din regiune care leagă Republica Democrată Congo şi Zambia de portul Lobito din Angola.

În timp ce se preconizează că cererea de cupru va creşte, pe măsură ce ţările depun eforturi pentru a-şi electrifica sistemele de transport şi pentru a se orienta către energia regenerabilă, cele mai mari companii miniere din lume se luptă să găsească active de înaltă calitate.

Cuprul, care este utilizat pe scară largă în construcţii şi în industrie, este de aşteptat să cunoască un boom al cererii, deoarece este foarte utilizat în liniile de transmisie a energiei electrice, în vehiculele electrice şi în turbinele eoliene.

Susţinută de Breakthrough Energy Ventures, un vehicul de investiţii în domeniul schimbărilor climatice fondat de Bill Gates, KoBold utilizează inteligenţa artificială pentru a cerceta arhivele geologice istorice - inclusiv PDF-uri vechi şi chiar hărţi pictate manual pe pânză - folosind algoritmi pentru a decide unde pot fi exploatate zăcămintele.

Compania cu sediul în California este evaluată la 1,15 miliarde de dolari, printre investitorii firmei numărându-se şi BHP, cel mai mare grup minier din lume, alături de compania petrolieră Equinor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.