O Rusie din ce în ce mai încolţită financiar analizează toate opţiunile pentru a-şi menţine economia pe linia de plutire, inclusiv o rublă digitală
Rusia îşi accelerează planurile de introducere a unei ruble digitale, alăturându-se unei liste în creştere de ţări care experimentează cu monedele electronice, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu izolarea internaţională din cauza războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.
Rusia îşi accelerează planurile de introducere a unei ruble digitale, alăturându-se unei liste în creştere de ţări care experimentează cu monedele electronice, în condiţiile în care aceasta se confruntă cu izolarea internaţională din cauza războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.
Dacă legislaţia privind crearea rublei digitale este aprobată, banca centrală a ţării ar putea începe testele cu noua monedă chiar de luna viitoare.
Banca centrală plănuieşte să desfăşoare un proiect-pilot cu 15 dintre băncile ţării. Aceasta va permite persoanelor fizice şi companiilor să-şi deschidă un portofel digital pe platforma sa ce va fi accesibil prin orice bancă rusească.
Tranzacţiile cu rubla digitală vor fi gratuite pentru persoane fizice, în timp ce companiile va trebui să plătească un comision de 0,3%.
Banca centrală merge mai departe cu proiectul după ce sancţiunile impuse de SUA şi aliaţii săi au tăiat accesul băncilor ruseşti la sistemul financiar mondial. De asemenea, băncile străine aplică politici din ce în ce mai restrictive plăţilor din Rusia, care încearcă să dilueze impactul sancţiunilor crescându-şi comerţul în monede naţionale cu China şi India.
Rubla s-a devalorizat cu 18% în raport cu dolarul până în acest an, cea mai slabă performanţă din rândul monedelor pieţelor emergente.
În plus, veniturile în scădere din energie, dublate de o creştere a importurilor reduc excedentul de cont curent al Rusiei, în timp ce cheltuielile legate de război pun presiune pe bugetul acesteia.
Unii legislatori văd rubla digitală ca o posibilă cale prin care Rusia poate înlesni plăţile transfrontaliere. Totuşi, aceasta ar trebui legată mai întâi la platformele altor ţări pentru ca tranzacţiile internaţionale să fie posibile, iar până acum nu există niciun semn că acest lucru s-ar întâmpla, arată Alexandra Prokopenko, fost consilier al băncii centrale ruseşti.
Deocamdată, rubla ar putea înlesni tranzacţiile interne şi transparentiza tranzacţiile din teritoriile anexate de la Ucraina, potrivit acesteia.
Peste jumătate din băncile centrale ale lumii analizează sau dezvoltă monede digitale, potrivit FMI. Cel puţin 20 lucrează la programe pilot.
Euro digital este o oportunitate extraordinară de a soluţiona probleme reale, cum ar fi lipsa accesului la plăţi digitale, fragmentarea infrastructurii de plăţi europene şi fragilitatea financiară, însă pentru ca moneda să-şi poată atinge potenţialul ar fi necesară o limită mult mai ridicată decât cea de 3.000-4.000 de euro propusă în prezent de BCE, scrie Martijn Van der Linden, profesor la Hague University of Applied Sciences, într-o opinie publicată de EUobserver.
În SUA, un test de câteva luni cu unele dintre cele mai mari bănci ale lumii a găsit că dolarii digitali pot fi un mijloc eficient de îmbunătăţire a plăţilor interne şi transfrontaliere, notează Bloomberg.
Iar în China, unde yuanul digital este testat în domenii ca transportul public şi comerţul electronic, ministerul resurselor umane şi asigurărilor sociale analizează posibilitatea includerii yuanului digital în sistemul cardurilor de asigurări sociale, potrivit China Daily.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro