Olaf Scholz, pregătit să devină noul cancelar al Germaniei. Iată cum arată agenda "coaliţiei semafor"
România nu mai este singura ţară din Uniunea Europeană care are o coaliţie la guvernare alcătuită din trei partide ale căror culori sunt similare cu luminile unui semafor: PSD (roşu), PNL (galben), UDMR (verde).
După plecarea conservatoarei Angela Merkel din funcţia de cancelar, ce a condus Germania timp de 16 ani, Olaf Scholz îi va lua locul. Guvernul condus de el va fi unul de coaliţie, alcătuit din trei partide: Partidul Social Democrat (partid de centru-stânga, culoarea roşie), Partidul Liber Democrat(partid liberal de centru-dreapta, culoarea galbenă) şi Verzii/Alianţa 90 (partid ecologist de centru-stânga, culoare verde).
Agenda coaliţiei
Guvernul lui Scholz va purta denumirea "Coaliţia semaforului" şi propune să-şi îndeplinească următoarele obiective pe plan intern:
- Eliminarea cărbunelui până în 2030.
- 80% din energia electrică a Germaniei să fie furnizată de surse regenerabile
- Creşterea numărului de automobile electrice care să circule pe drumurile germane
- Creşterea salariului minim de la 10 euro la 12 euro/oră
- Ajutor financiar lunar de 500 euro acordat pentru fiecare copil prin sistemul social Kindergeld
- Legalizarea canabisului
- Scăderea vârstei de votare de la 18 la 16 ani, deşi numai 30% dintre germanii intervievaţi în cadrul sondajelor au aprobat ideea
- Creşterea drepturilor pentru imigranţi şi facilitarea dobândirii cetăţeniei
Pe plan extern, noul guvern doreşte să facă Germania "o voce mai puternică" şi să fie mai dură în privinţa agresiunii ruse şi chineze, să crească bugetul pentru apărare.
Germania va rămâne parte a acordului de partajare nucleară NATO şi va continua să găzduiască arme nucleare americane şi îşi propune să înlocuiască vechile aeronave germane.
Opinia publică de la Washington, Paris şi Tokyo prevăd că administraţia lui Scholz nu va fi prea diferită de cea a lui Merkel.
Principalele figuri politice din noua coaliţie
Olaf Scholz: Mulţi cred că social-democratul a câştigat alegerile pentru că, în stilul şi maniera sa, seamănă mult cu Angela Merkel. Calm şi liniştit, fostul ministru de finanţe şi-a dezvoltat o reputaţie de politician precaut, deşi a câştigat puncte electorale după cea dat frău liber fondurilor de la stat în timpul pandemiei.
Annalena Baerbock: Ea a fost candidata Verzilor pentru funcţia de cancelar şi va fi ministru de Externe. Rămâne de văzut câtă putere va deţine cu adevărat. Sub Angela Merkel, cea mai mare parte a politicii externe a fost condusă şi stabilită de cancelar.
Robert Habeck: El a condus Verzii cu Annalena Baerbock şi va conduce acum un aşa-numit super-minister care va combina economia şi mediul.
Christian Lindner: În calitate de ministru de Finanţe, liderul democraţilor liberali va deţine "portofelul guvernamental". Este de remarcat faptul că în timpul negocierilor de coaliţie, în ciuda faptului că s-a situat pe locul trei în alegeri, partidul său a obţinut câteva succese semnificative, forţându-i pe partenerii de coaliţie să renunţe la anumite părţi din planul ecologic printre care impunere a unei limite naţionale de viteză pe autostradă, dar şi în zona fiscală prin eliminarea unei propuneri de impozit pe avere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro