Omul care ar trebui să fie bogat dar nu este, deşi a inventat karaoke

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 decembrie 2013 708 afişări

Daisuke Inoue ar trebuie să fie cel puţin milionar în prezent, dacă nu miliardar, pentru că în 1971 a inventat prima instalaţie de karaoke din lume. Dar nu şi-a patentat invenţia, aşa că nu a câştigat niciun ban din popularitatea invenţiei sale.

În 1971 Inoue încerca să se afirme ca muzician. Ideea unei instalaţii de karaoke i-a venit după ce un om de afaceri local i-a cerut să înregistreze o serie de melodii pe un casetofon, astfel încât să poată să cânte şi el. "În acel moment mi-a venit ideea Juke 8", prima instalaţie karaoke din lume, spune Inoue, citat de Quartz. Invenţa combina un amplificator, un microfon, un casetofon auto cu opt piste şi o cutie pentru monede şi s-a răspândit cu repeziciune în toată Japonia. Într-un singur an compania mea a trimis astfel de maşini în toată Japonia; cu totul el a fabricat 25.000 de Juke 8.

Dar pentru că nu şi-a brevetat invenţia, competitorii s-au ivit cu repeziciune. Primul val de imitatoori nu a putut ştirbi gloria lui Inoue, care a furnizat mai mult de zece ani maşinăria sa , dar la un moment dat creşterea competiţiei şi avansul tehnologic s-au dovedit obstacole de netrecut. "Nu am mai fabricat karaoke după apariţia CD-ului", spune Inoue.

Alte companii, cum este Daiichikosho, care este în prezent cea mai mare companie de karaoke din lume, au rezistat, s-au adaptat şi au creat o industrie ale cărei dimensiuni sunt greu de estimat astăzi; este destul să spunem că numai în Japonia valoarea industriei de karaoke a fost în 2011 de 5,99 miliarde dolari.

Astăzi Inoue spune că nu regretă decizia de a nu-şi patenta invenţia, ba, mai mult, crede că un patent ar fi limitat expansiunea şi popularitatea invenţiei sale.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/omul-care-ar-trebui-sa-fie-bogat-dar-nu-este-desi-a-inventat-karaoke-11796011
11796011
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.