Operaţiunea „Foc de artificii”: Opt tone de articole pirotehnice, confiscate/ Poliţiştii acţionează, în toată ţara, pentru prevenirea evenimentelor negative
Poliţiştii au constatat, în ultima săptămână, peste 300 de infracţiuni privind legalitatea operaţiunilor cu articole pirotehnice, au aplicat peste 40 de amenzi şi au confiscat aproape opt tone de materiale, în cadrul acţiunii naţionale „Foc de artificii”.
„În perioada 22 – 28 decembrie, poliţiştii din toată ţara, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a Poliţiei Române, au continuat să acţioneze pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice”, conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Poliţiştii au organziat aproape 800 de acţiuni şi controale în complexe, pieţe şi alte obiective şi au verificat activitatea a 210 persoane fizice şi juridice, autorizate să deruleze operaţiuni cu articole pirotehnice.
„În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au constatat 324 de infracţiuni şi au depistat 309 persoane fizice şi juridice neautorizate, faţă de 331 de persoane fiind efectuate cercetări în cauze penale. Totodată, au fost confiscate 7.982 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 200.000 de lei şi a fost retrasă o autorizaţie de comercializare, fiind aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.600 de lei”, precizează sursa citată.
Una dintre aceste acţiuni a fost derulată de poliţişti în a treia zi de Crăciun, când cei de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din Ilfov împreună cu agenţii din cadrul Poliţiei Oraş Voluntari au depistat în flagrant delict trei bărbaţi în timp ce încercau să comercialize ilegal 2.000 de kilograme de petarde şi artificii către persoane fizice neautorizate.
„Activităţile s-au desfăşurat în localităţile Dobroeşti şi Găneasa din judeţul Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti. Pe numele celor trei persoane au fost întocmite dosare penale, iar articolele pirotehnice descoperite au fost confiscate. De asemenea, au fost confiscaţi 2.400 de lei, sumă de bani ce ar fi reprezentat contravaloarea uneia dintre tranzacţii. Din cercetări a reieşit că articolele pirotehnice ar fi fost procurate de la două societăţi de profil din judeţele Constanţa şi Gorj, fiind efectuate verificări privind legalitatea acestor operaţiuni”, a mai precizat sursa citată, subliniind că cercetările continuă în acest caz.
Reprezentanţii IGPR mai precizează că, pentru a proteja copiii şi tinerilor cu privire la implicarea în eventuale evenimente cu articole pirotehnice, poliţiştii au desfăşurat 123 de activităţi de informare în şcolile din ţară.
Mai mult, până în 5 ianuarie, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, chestor-şef de poliţie Bogdan Despescu, poliţiştii acţionează, în toată ţara, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
„Poliţia Română reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine şi siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului”, se mai arată în comunicatul IGPR.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro