OSIM: Schimbarea numelui echipei Steaua nu face obiectul hotărârii ICCJ
Şeful Serviciului Mărci din cadrul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, Ovidiu Dinescu, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, că schimbarea numelui echipei Steaua nu face obiectul hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care se referă strict la anularea mărcii deţinute de FC Steaua.
Pentru ca marca Steaua, deţinută de Clubul Sportiv al Armatei Steaua, să poată fi extinsă şi asupra numelui comercial al FC Steaua, gruparea cadrul MApN va trebui să acţioneze în instanţă clubul de fotbal patronat de Gigi Becali, a menţionat reprezentantul OSIM.
"Schimbarea numelui echipei nu face obiectul hotărârii instanţei şi nici a numelui societăţii comerciale. Dacă cineva va dori chestia asta va trebui să facă o altă acţiune. Dar hotărârea instanţei spune clar că se anulează această marcă. Atât. Ca şi consecinţe asupra numelui comercial nu cred că va putea avea vreo influenţă. Referitor la CSA Steaua, nu vorbim de aceeaşi marcă. Odată ce o înregistrare a fost anulată, declaraţia reprezentanţilor CSA Steaua are la bază o altă marcă. Nu este aceeaşi marcă. Este posibil însă ca CSA Steaua să ceară interzicerea folosirii numelui. Din punctul meu de vedere, ei pot face orice, sunt titularii mărcii care a mai rămas înregistrată cu denumirea Steaua şi dacă vor ca acest drept să se extindă şi asupra numelui comercial trebuie să acţioneze în instanţă pentru obţinerea acestui fapt. Pentru că o influenţă directă a hotărârii de ieri asupra acestui fapt eu nu văd să existe", a declarat Dinescu, pentru MEDIAFAX.
Reprezentantul OSIM a precizat că CSA Steaua a rămas în acest moment unicul deţinător al unei mărci cu numele Steaua, care are drepturi exclusive asupra acesteia: "S-a anulat înregistrarea mărcii. Asta înseamnă că persoana care până ieri era titular şi avea drept exclusiv de utilizare a mărcii exclusive a pierdut-o. Clubul lui Becali a pierdut acest drept exclusiv asupra mărcii. Nu discutăm despre aceeaşi marcă, există mai multe mărci Steaua, se poate verifica pe baza noastră de date. Şi Clubul Sportiv al Armatei Steaua are o marcă Steaua, dar nu a făcut obiectul acestei hotărâri. În aceste condiţii, combinând efectele hotărârii instanţei privind anularea înregistrarea mărcii Steaua, aflată în proprietatea FC Steaua, cu existenţa unei alte mărci înregistrate, aflate în propietatea Clubului Sportiv al Armatei Steaua, consecinţa pe piaţă este că numai CSA Steaua are acum nişte drepturi exclusive asupra unor mărci care conţin cuvântul Steaua".
Ovidiu Dinescu a declarat că marca deţinută de FC Steaua va fi radiată din registrul mărcilor după publicarea motivării deciziei ÎCCJ. "După ştiinţa mea, nu mai există alte persoane care deţin mărci cu numele Steaua. CSA Steaua deţine marca Steaua, fără alte elemente. Pentru clasele de produse şi servicii relevante e posibil să mai existe, poate Steaua fără nume sau, eu ştiu, altceva. Dar nu e relevant pentru subiectul în cauză. În momentul în care va apărea motivarea instanţei, oficiul va publica în buletin această decizie şi marca va fi radiată din registrul mărcilor", a mai spus Dinescu.
La rândul său, directorul general OSIM, Alexandru Ioan Andrei, a declarat, tot joi, pentru MEDIAFAX, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va avea efect asupra palmaresului clubului. "În mare această hotărâre nu are efect asupra palmaresului clubului. Are efect doar asupra dreptului exclusiv de folosire a siglei şi numelui Steaua Bucureşti. Sigla este înregistrată la noi ca şi marcă. Practic, acum s-a pierdut dreptul de folosire exclusivă a acelei mărci, dar asta nu înseamnă că nu poate să o folosească. Dar o poate folosi şi o altă persoană, fără a i se interzice acest drept. Steaua nu va fi obligată să-şi schimbe numele, dar nu va mai fi sub protecţia legii. Ca exemplu, poate veni o altă firmă care să folosească această marcă pentru un alt produs", a declarat directorul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
În aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti respingea cererea Clubului Sportiv al Armatei de anulare a mărcii Steaua, înregistrată la OSIM de clubul lui Gigi Becali. Acestă decizie a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut-o, printr-o sentinţă dată în decembrie 2013.
Dosarul a ajuns la Instanţa supremă, iar aceasta a anulat, miercuri, printr-o decizie irevocabilă, marca Steaua Bucureşti înregistrată de clubul de fotbal al lui Gigi Becali.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a anulat, prin decizia de miercuri, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
În această vară, CSA Steaua a obţinut de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) certificatul de înregistrare al unei mărci Steaua Bucureşti.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro