(P) 4 sfaturi simple pentru a vă menţine anvelopele în stare bună
Anvelopele sunt una dintre - dacă nu chiar cea mai importantă - parte a unei maşini. Din păcate, mulţi şoferi nu reuşesc să aibă grijă de anvelopele lor în mod corespunzător, ceea ce poate avea consecinţe grave. Nu numai că o întreţinere necorespunzătoare a anvelopelor poate compromite performanţa vehiculului dumneavoastră şi poate duce la reparaţii costisitoare, dar poate ajunge să vă expună pe dumneavoastră şi pe alţii la riscul unui accident rutier.
Dacă doriţi să vă păstraţi vehiculul în siguranţă şi în stare să circule mai mult timp, este esenţial să vă asiguraţi că anvelopele sunt bine întreţinute în permanenţă. Iată câţiva paşi simpli pe care ar trebui să îi faceţi pentru a vă menţine anvelopele în condiţii optime.
1. Verificaţi presiunea în mod regulat
Presiunea anvelopelor poate avea un impact semnificativ asupra direcţiei, manevrabilităţii, frânării şi kilometrajului maşinii dumneavoastră. Dacă anvelopele sunt umflate insuficient sau excesiv, poate creşte consumul de combustibil şi le poate face mai sensibile la uzură. În cel mai rău caz, dacă presiunea unor anvelope este greşită, se poate produce o explozie, ceea ce vă poate face să pierdeţi controlul maşinii.
Pentru a evita să vă puneţi în pericol pe dumneavoastră şi pe pasagerii aflaţi la bord sau să fiţi nevoiţi să solicitaţi asistenţă pentru avarie, este important să vă asiguraţi că verificaţi presiunea din cauciucuri cel puţin o dată pe lună, inclusiv a celor de rezervă. De asemenea, ar trebui să verificaţi presiunea înainte de călătorii lungi sau dacă maşina dumneavoastră transportă o încărcătură mai mare decât de obicei.
Presiunea poate fi verificată la staţia de benzină locală sau cu propriul manometru şi trebuie efectuată când anvelopele sunt reci pentru a obţine o citire exactă. Manualul de utilizare ar trebui să includă recomandări privind presiunea optimă a anvelopelor pentru autovehiculul dumneavoastră, dacă nu sunteţi sigur.
De asemenea, merită să reţineţi că numărul de presiune marcat pe anvelope reprezintă presiunea maximă absolută pe care o poate suporta anvelopa şi nu trebuie folosit ca indicator pentru utilizarea zilnică.
2. Verificaţi dacă există deteriorări şi uzură neobişnuită
Este, de asemenea, important ca şoferii să facă o verificare fizică a anvelopelor şi să fie atenţi la orice semn de uzură sau deteriorare neobişnuită. Acestea pot include tăieturi, umflături sau orice obiecte care au perforat structura unei anvelope. Dacă observaţi oricare dintre aceste probleme, va trebui să le faceţi verificaţi de un mecanic profesionist şi să le reparaţi dacă este necesar. În unele cazuri, anvelopa va trebui să fie înlocuită cu totul cu una nouă.
Dacă aveţi o pană în timp ce conduceţi, înlocuiţi-o cu cea de rezervă, dacă puteţi, până când ajungeţi la cel mai apropiat garaj pentru a fi inspectată. Reţineţi că anvelopele de rezervă sunt concepute doar pentru o utilizare temporară şi ar trebui să fie înlocuite cu una obişnuită cât mai curând posibil.
3. Asiguraţi-vă că banda de rulare este suficientă
Benzile de rulare ale anvelopelor au un impact direct nu numai asupra performanţei maşinii tale, ci şi asupra siguranţei generale a acesteia, mai ales în condiţii meteo nefavorabile. Adâncimea minimă legală a benzii de rulare este de 1,6 mm, aşa că este important să vă asiguraţi că nu coboară sub această limită. Dacă banda de rulare este la sau sub adâncimea minimă, acele anvelope vor trebui înlocuite imediat.
Nu uitaţi, conducerea unei maşini cu anvelope sub această limită nu este doar ilegală, ci şi extrem de periculoasă şi va face ca maşina dumneavoastră să nu treacă testul MOT. A avea adâncimea corectă este esenţială pentru a asigura un control bun şi pentru a maximiza siguranţa vehiculului dumneavoastră.
4. Nu vă supraîncărcaţi maşina
Supraîncărcarea maşinii dvs. poate fi mai periculoasă decât credeţi. Un vehicul care transportă o greutate mare poate compromite manevrabilitatea şi poate cauza o uzură excesivă a anvelopelor din cauza căldurii excesive. Acest lucru ar putea cauza o explozie a anvelopelor şi te-ar putea pune în pericol de a avea un accident rutier.
Din fericire, majoritatea anvelopelor includ acum o etichetă pe care va fi marcat indicele de încărcare a cauciucului. Aveţi grijă să nu depăşiţi cantitatea recomandată. De asemenea, este posibil să puteţi afla cât de multă greutate poate suporta maşina dumneavoastră în condiţii de siguranţă pe plăcuţa de pe cadrul uşii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro