(P) Cum se poate trata modern o afecţiune severă a spatelui?
Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacienţii se prezintă la medic. Din păcate, atunci când aceasta devine de nesuportat şi necesită un tratament mult mai complex. Cauzele apariţiei durerilor de spate sunt multiple, hernia de disc fiind una dintre acestea. O astfel de afecţiune este caracterizată de o deteriorare a unuia sau a mai multor discuri intervertebrale, care apare ca urmare a înaintării în vârstă sau a osteoporozei. Dar poate fi şi rezultatul unor traumatisme, al suprasolicitării coloanei sau al excesului ponderal.
În lipsa unui diagnostic corect şi a unui tratament adecvat, hernia de disc evoluează în timp provocând complicaţii severe, cu un impact puternic asupra calităţii vieţii. Astfel, pe lângă durere, care devine cronică, pacientul se poate confrunta cu dificultăţi la mers, imposibilitatea de a face anumite mişcări şi chiar cu paralizie a picioarelor. În cazurile severe, poate apărea „coada de cal”, numită şi cauda equina, un sindrom ce duce la dificultate la urinare sau incontinenţă urinară şi chiar o reducere a reflexelor picioarelor sau un deficit senzitiv la nivelul acestora. Pentru a preveni astfel de complicaţii, consultul la un medic specializat în neurologie sau neurochirurgie este esenţial de efectuat în momentul apariţiei simptomatologiei sau dacă aceasta nu se remite în scurt timp.
Hernia de disc necesită o abordare personalizată, în funcţie de localizarea acesteia – lombară, toracică sau cervicală, şi de particularităţile fiecărui pacient în parte. În primă fază, tratamentul herniei de disc este unul conservator. După stabilirea diagnosticului, în urma consultului clinic şi a unor investigaţii imagistice specifice, medicul va recomanda repaus, evitarea efectuării de activităţi solicitante, scădere în greutate (dacă este cazul), tratament medicamentos pentru ameliorarea simptomatologiei sau fiziokinetoterapie, care să cuprindă un program personalizat de exerciţii fizice, menit să ajute la tonifierea muşchilor, stabilizarea coloanei vertebrale şi ameliorarea durerii.
Dacă simptomatologia nu cedează în acest fel, ba chiar persistă sau se accentuează, medicul poate recomanda tratamentul chirurgical. O astfel de opţiune de tratament poate fi indicată şi în cazul formelor severe de hernie de disc. Este foarte important de ştiut că intervenţia chirurgicală este recomandată în cazuri atent selecţionate şi doar atunci când riscul de paralizie sau deficit motor este iminent. Din fericire, în prezent, hernia de disc poate fi tratată, atunci când există indicaţie pentru chirurgie, şi prin metode neurochirurgicale mai puţin invazive, cu multiple beneficii pentru pacienţi: incizii de mici dimensiuni, prezervarea ţesuturilor din jur, risc de complicaţii redus, recuperare rapidă şi spitalizare de scurtă durată.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la operaţii cu un grad redus de invazivitate, realizate cu ajutorul unor echipamente medicale performante şi tehnici inovative, care permit menţinerea mobilităţii coloanei vertebrale după intervenţie. Pe lângă experienţa îndelungată a medicilor neurochirurgi, pentru obţinerea celor mai bune rezultate pe termen lung, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două microscoape operatorii ultraperformante, Zeiss Kinevo 900, de ultimă generaţie. Datorită tehnologiei încorporate, acest tip de aparat asigură neurochirurgului o imagine mult mărită şi de o calitate net superioară a câmpului operator şi structurilor anatomice. Acest lucru permite rezolvarea cu succes chiar şi a celor mai complexe cazuri, prin efectuarea cu maximă precizie a unor intervenţii minuţioase.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro