Paradoxul chinezesc în lumea monedelor virtuale: Criptomonedele sunt ilegale în China, dar Binance, cel mai mare cripto-exchange din lume, rulează un business de 90 de miliarde de dolari sfidând regulile

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 02 august 2023 524 afişări

Paradoxul chinezesc în lumea monedelor virtuale: Criptomonedele sunt ilegale în China, dar Binance, cel mai mare cripto-exchange din lume, rulează un business de 90 de miliarde de dolari sfidând regulile

Binance, cel mai mare exchange de cripto din lume, ar fi trebuit să lase China în urmă atunci când ţara a declarant ilegală tranzacţionarea de criptomonede în 2021, scrie The Wall Street Journal.

Aproape doi ani mai târziu, utilizatorii au tranzacţionat 90 de miliarde de dolari în active legate de criptomonede în China într-o singură lună. Tranzacţiile au făcut din China cea mai mare piaţă a Binance reprezentând 20% din volumul la nivel mondial, excluzând tranzacţiile efectuate de un subset de comercianţi foarte mari.

Importanţa Chinei pentru Binance este discutată în mod deschis la nivel intern, potrivit actualilor şi foştilor angajaţi. Şi, în pofida interdicţiei, echipa de investigaţii a bursei lucrează îndeaproape cu forţele de ordine chineze pentru a detecta potenţiale activităţi infracţionale în rândul celor peste 900.000 de utilizatori activi din această ţară, potrivit unora dintre angajaţii actuali şi foşti.

Binance se confruntă cu un atac o supraveghere atentă a autorităţilor de reglementare care urmăresc modul în care compania operează în întreaga lume.

În luna iunie, Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA a dat în judecată Binance şi pe fondatorul acesteia, Changpeng Zhao, pentru că ar fi funcţionat ilegal şi ar fi utilizat în mod abuziv fondurile clienţilor.

Departamentul de Justiţie continuă investigaţia asupra Binance. Cota sa de piaţă în rândul utilizatorilor din SUA aproape că s-a evaporat, iar compania a redus recent peste 1.000 din cele 8.000 de locuri de muncă la nivel global.

Amprenta Binance în China, care nu a fost dezvăluită anterior, oferă o imagine a modului în care gigantul cripto a reuşit să opereze în linişte, la margine, în locuri în care, cel puţin oficial, nu este binevenit.

Binance a ajutat utilizatorii din China să ocolească restricţiile, îndrumându-i să viziteze diferite site-uri web cu nume de domenii chinezeşti înainte de a-i redirecţiona către bursa globală, potrivit unui document intern care prezintă procedura şi care a fost consultat de Journal. Documentul a circulat în interiorul companiei înainte de interdicţia din 2021, dar după ce China a blocat site-ul web al bursei în 2017.

„Site-ul Binance.com este blocat în China şi nu este accesibil utilizatorilor din China”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, fără a face alte comentarii.

Binance procesează mai multe tranzacţii cu criptomonede în întreaga lume decât majoritatea concurenţilor săi la un loc. Menţinerea amprentei sale în China va fi crucială pentru Binance, în timp ce navighează printr-o furtună a reglementărilor care, la nivel intern, îngrijorează directorii că îi ameninţă viitorul.

Binance a avut o relaţie complicată cu China. Zhao, născut în China, dar crescut în Canada, a fondat firma în Shanghai în 2017. Câteva luni mai târziu, guvernul a emis primul din mai multe runde de reglementare asupra burselor de criptomonede. Oficialii se temeau că bursele vor fi folosite pentru a muta ilegal bani din ţară. Zhao a declarat ulterior că a mutat operaţiunile Binance în Japonia.

Oficialii chinezi par să fi fost blânzi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a interdicţiei totale a criptomonedelor.

„Piaţa de criptomonede din China rămâne puternică, cu volume de tranzacţii importante atât în cadrul serviciilor centralizate, cât şi al celor descentralizate”, a declarat Kim Grauer, director de cercetare la Chainalysis, o companie de cercetare în domeniul cripto.

În ciuda unei scăderi iniţiale după interdicţia din 2021, ţara este a patra piaţă ca mărime pentru tranzacţionarea cripto, potrivit Chainalysis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
crestere,
ilegal,
business,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.