Pariul pe viitorii campioni. Bogdan Deac, şahist: Să ajung cel mai bun şahist român consider că este doar o etapă intermediară pe calea dezvoltării mele profesionale

Postat la 09 iunie 2022 543 afişări

Bogdan Deac joacă şah de la 7 ani, iar la 14 ani a reuşit să devină cel mai tânăr Mare Maestru internaţional la şah din lume. în prezent, Deac este cel mai bun şahist român, aflându-se în top 100 la nivel mondial.

Pariul pe viitorii campioni. Bogdan Deac, şahist: Să ajung cel mai bun şahist român consider că este doar o etapă intermediară pe calea dezvoltării mele profesionale

Bogdan Deac joacă şah de la 7 ani, iar la 14 ani a reuşit să devină cel mai tânăr Mare Maestru internaţional la şah din lume. în prezent, Deac este cel mai bun şahist român, aflându-se în top 100 la nivel mondial. 

 

De la ce vârstă ai învăţat să joci şah?

Am început să joc şah la vârsta de 7 ani.

De ce ai ales şahul? Ce te-a atras?

Nu pot să spun că a fost alegerea mea, a fost ideea părinţilor mei. Pur şi simplu îmi place.  

Cine au fost cei/cel care te-a determinat sau ambiţionat să mergi mai departe pe acest drum?

Cred că eu, având în vedere că nu am fost încurajat să practic mult timp acest sport.

Cum arată o zi din viaţa şahistului Bogdan Deac?

Zilele din viaţa mea seamănă destul de mult între ele, diferă doar dacă sunt cele din timpul desfăşurării unui turneu sau zilele din perioada dintre turnee. În turneu, programul este practic la fel în fiecare zi: pregătire pentru partida din ziua următoare, partida de şah, masă, plimbare şi odihnă/somn.

Între turnee, zilele pot să fie diferite ca program, dar în principal conţin şah, pregătire sau vizionarea partidelor care se joacă la diferite turnee în lume, cateodată joc şi online pe platformele specializate, citesc despre şah şi despre ce se mai întâmplă în lume, mă plimb, fac sport şi încerc să petrec timp împreună cu membrii familiei mele.

Cât timp dedici şahului?

În trecut, un ziarist m-a întrebat cât timp aloc şahului şi i-am răspuns că nu ştiu, că nu m-am uitat niciodată la ceas. îmi place să joc şah, să vizionez partidele altor jucători, să analizez poziţii de şah. Miruna Diaconu

Cum ai reuşit să obţii la o vârstă atât de fragedă titlul de Mare Maestru la şah?

Am reuşit să ajung Mare Maestru la şah cu multă muncă, pasiune şi cu suport din partea familiei mele, atât moral, cât şi financiar.

Eşti cel mai bun şahist român, cum ai ajuns aici? Ce a implicat tot acest proces? Ce înseamnă acest titlu pentru tine, cel mai bun şahist român?

Să ajung cel mai bun şahist român consider că este doar o etapă intermediara pe calea dezvoltării mele profesionale.

La cât ajung costurile pentru practicarea acestui sport?

Dacă ne referim la costuri, ele diferă foarte mult în funcţie de ce obiective îţi stabileşti. Cheltuielile cresc proporţional cu evoluţia jucătorului, cu cât ajungi mai bun cresc şi cheltuielile, ai nevoie de turnee puternice în străinătate, de pregătire/cantonamente cu antrenori cât mai buni, ai nevoie de un calculator/laptop performant.

Cât de bine reprezentat crezi că este şahul în România?

Referitor la nivelul de dezvoltare al şahului din România pot să spun că există mare potenţial de creştere având în vedere că suntem încă departe de ţările cu tradiţie în şah, dar am încredere că ne aflăm pe drumul cel bun.

Titlul visat...

Vreau să joc pentru titlul mondial la şah, să fiu primul român care ajunge campion mondial la seniori.

Şahistul admirat…

Nu am un şahist preferat, am încercat să învăţ de la fiecare.

Piesa de şah preferată…

Piesa de şah preferată este regele, este piesa cea mai importantă în jocul de şah, jocul poate continua dacă pierzi orice piesă mai puţin dacă îţi pierzi regele.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.