Pe cine ajută premiul Nobel acordat cercetătorilor în celule stem

Autor: Razvan Muresan Postat la 25 octombrie 2012 42 afişări

Premiul Nobel pentru Medicina si Fiziologie in 2012 a fost acordat medicului cercetator japonez Shinya Yamanaka si cercetatorului britanic Sir John Gurdon, doi pionieri in studierea celulelor stem. Companiile care activeaza pe piata recoltarii celulelor sustin ca, dincolo de trofeul obtinut, vestea vine ca o gura de aer proaspat pentru industrie.

Medicina regenerativa ce se bazeaza pe aplicatii utilizand celulele stem este cea mai noua ramura a medicinei care revolutioneaza si impinge speranta de viata si calitatea acesteia catre standarde demne de secolul al XXI-lea. Comitetul Nobel a apreciat studiile celor doi cercetatori drept "revolutionare in felul nostru de a intelege cum se dezvolta celulele si organismele in general".

"Suntem foarte impresionati si, de ce sa nu recunoastem, extrem de norocosi, intrucat aceasta distinctie ne ofera credibilitatea necesara si atrage atentia asupra acestei laturi a medicinei pe care noi o consideram esentiala pentru viitor", spune medicul Dorin Parciog, director general al Biogenis, companie care se ocupa de recoltarea celulelor stem.

Doctorul Tudor Panu, directorul general al Cord Blood, sustine ca dorinta sa este ca opinia publica sa ia act de acest lucru si sa nu se fereasca "sa investeasca in viitorul copiilor, dar si al intregii familii."

"Acordarea celei mai mari distinctii din lumea medicala unor pionieri in domeniul studiului celulelor stem arata preocuparea si importanta la nivel mondial a acestui domeniu al medicinei. Societatile civilizate au inteles ca celulele stem reprezinta viitorul in medicina si ca eforturile tuturor trebuie sa se indrepte si in aceasta directie", sustine si dr. Bogdan Ivanescu, presedintele Stem SURE.

Potrivit companiilor, piaţa recoltarii de celule stem din Romania a stagnat în 2011 la nivelul de aproximativ 20 de milioane de euro. Cele mai multe recoltări se fac în sectorul public (mai bine de trei sferturi), întrucât naşterile în mediul privat sunt încă în fază incipientă şi nu costă deloc puţin - pornesc de la circa 800-1.000 de euro, dar pot ajunge şi la 2.500 în unele cazuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
celule stem,
afaceri,
piata,
tendinte
/actualitate/pe-cine-ajuta-premiul-nobel-acordat-cercetatorilor-in-celule-stem-10257346
10257346
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.