Piata muncii se răceşte. Străinii îşi pierd gustul pentru „Made în România” şi forţează angajatorii să calce pedala de frână pentru recrutări VIDEO
Piaţa muncii s-a răcit treptat în prima jumătate din 2024, angajatorii fiind mai reticenţi privind noile angajări în această perioadă. Potrivit INS, 29 de sectoare de activitate au înregistrat o scădere a numărului de angajaţi, patru au stagnat, iar 26 – cu puţin personal – au adus oameni noi în echipe. Încetinirea este rezultatul unei cererei externe aflate şi ea de asemenea în declin, care împinge angajatorii să se gândească de două ori înainte să caute oameni noi, este de părere Ciprian Dascălu, economist-şef BCR.
„Dacă ne uităm pe intenţiile de angajări din diverse sectoare, ele sunt în continuare în încetinire. Cererea pentru sectoarele care vând către export încetineşte. Mare parte din joburile care nu s-au mai creat sau chiar s-au pierdut au fost în sectoare expuse la export” a declarat Ciprian Dascălu, economist şef al BCR în cadrul emisiunii de business ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.
Ciprian Dascălu este de părere că pentru a vedea din nou efervescenţă în piaţa muncii este nevoie de o resetare a cererii externe. La acest capitol România se confruntă cu problema depedenţei de Germania, mai ales pe sectorul auto. În scenariul în care Germania s-ar confrunta cu turbulenţe economice, economia locală ar fi afectată direct.
„Piaţa forţei de muncă este destul de strânsă, în continuare pe numărul de angajări e greu să vedem o revenire până nu avem şi o revenire a cererii externe. Aici avem problemele structurale pe care le cunoaştem, în special pentru industria auto din Germania”, a mai spus Ciprian Dascălu la emisiunea ZF Live.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană