Piata muncii se răceşte. Străinii îşi pierd gustul pentru „Made în România” şi forţează angajatorii să calce pedala de frână pentru recrutări VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 14 septembrie 2024 53 afişări

Piata muncii se răceşte. Străinii îşi pierd gustul pentru „Made în România” şi forţează angajatorii să calce pedala de frână pentru recrutări VIDEO

Piaţa muncii s-a răcit treptat în prima jumătate din 2024, angajatorii fiind mai reticenţi privind noile angajări în această perioadă. Potrivit INS, 29 de sectoare de activitate au înregistrat o scădere a numărului de angajaţi, patru au stagnat, iar 26 – cu puţin personal – au adus oameni noi în echipe. Încetinirea este rezultatul unei cererei externe aflate şi ea de asemenea în declin, care împinge angajatorii să se gândească de două ori înainte să caute oameni noi, este de părere Ciprian Dascălu, economist-şef BCR.

 „Dacă ne uităm pe intenţiile de angajări din diverse sectoare, ele sunt în continuare în încetinire. Cererea pentru sectoarele care vând către export încetineşte. Mare parte din joburile care nu s-au mai creat sau chiar s-au pierdut au fost în sectoare expuse la export” a declarat Ciprian Dascălu, economist şef al BCR în cadrul emisiunii de business ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Ciprian Dascălu este de părere că pentru a vedea din nou efervescenţă în piaţa muncii este nevoie de o resetare a cererii externe. La acest capitol România se confruntă cu problema depedenţei de Germania, mai ales pe sectorul auto. În scenariul în care Germania s-ar confrunta cu turbulenţe economice, economia locală ar fi afectată direct.

„Piaţa forţei de muncă este destul de strânsă, în continuare pe numărul de angajări e greu să vedem o revenire până nu avem şi o revenire a cererii externe. Aici avem problemele structurale pe care le cunoaştem, în special pentru industria auto din Germania”, a mai spus Ciprian Dascălu la emisiunea ZF Live.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.