Pieţele globale reîncep să coboare, „alimentate” de temerile privind o potenţială recesiune în T4 anul acesta sau în T1 din 2023. Săptămâna actuală, extrem de importantă pentru marile bănci centrale

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 13 iunie 2022 68 afişări

Pieţele globale reîncep să coboare, „alimentate” de temerile privind o potenţială recesiune în T4 anul acesta sau în T1 din 2023. Săptămâna actuală, extrem de importantă pentru marile bănci centrale

Pieţele internaţionale de capital au început săptămâna actuală cu o serie semnificativă de pierderi, după ce datele privind inflaţia americană din luna mai au reaprins temerile potrivit cărora băncile centrale vor fi forţate să efectueze o înăsprire tot mai agresivă a ratelor dobânzilor, notează CNBC.

Mult anticipatul indice privind preţurile de consum din Statele Unite, publicat vinerea trecută, a ajuns la 8,6% în mai 2022 faţă de aceeaşi lună de anul trecut, cel mai ridicat nivel din 1981, realimentând estimările investitorilor cu privire la faptul că deciziile Rezervei Federale (Fed) şi altor bănci centrale riscă să genereze o recesiune.

În Europa, la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de luni, marii indici bursieri din vestul continentului scădeau cu 1,6% până la 2,2%, în timp ce Stoxx 600, indicare care acoperă 600 de companii din economii precum Regatul Unit, Austria, Belgia şi Norvegia, pierdea 2%, arată datele MarketWatch.

Contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq 100 pierdeau 2%, 2,4%, respectiv 3%.

În regiunea Asia-Pacific, indicele Hang Seng din Hong Kong se deprecia cu 3,4%, Nikkei 225 din Japonia era pe minus cu 3%, la fel şi indicele sud-coreean Kospi.

Totodată, rata titlurilor de trezorerie pe doi ani din Statele Unite a atins cel mai ridicat nivel din 2007 şi se apropie tot mai mult de o inversiune cu rata benchmark-ului pe zece ani, fenomen văzut de mulţi analişti drept un semn ce prevesteşte o recesiune.

„Cred că probabilitatea de a ne confrunta cu o piaţă bear şi o recesiune a crescut fără îndoială ca urmare a loviturii pe care am primit-o vineri”, spune Fahad Kamal, director de investiţii în cadrul băncii Kleinwort Hambros.

În aceeaşi notă, Richard Kelly, head of global strategy, TD Securities, susţine că pieţele de acţiuni şi obligaţiuni conturează o recesiune în al patrulea trimestru din 2022 sau în primul trimestru din 2023.

Aşadar, săptămâna actuală va fi esenţială în ceea ce priveşte lupta dintre pieţe şi băncile centrale, pe de o parte, şi inflaţie, de cealaltă parte. Oficialii Fed se vor întâlni marţi şi miercuri pentru a discuta următoare decizie de politică monetară, estimările privind o creştere de 75 de puncte de bază căpătând tot mai multă tracţiune după datele de vinerea trecută.

Joi, Comitetul de Politică Monetară al Băncii Angliei va anunţa următoarea decizie de majorare a ratelor dobânzilor. De asemenea, băncile centrale din Japonia, Elveţia şi Brazilia vor oferi indicii cu privire la viitoarele decizii monetare.

Produsul intern brut al Regatului Unit a scăzut în aprilie cu 0,3% faţă de luna precedentă, arată datele oficiale publicate astăzi, nereuşind să se încadreze în media estimărilor analiştilor de plus 0,1%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
temeri,
recesiune,
indice,
inflatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.