Igas spune ca verdictul pe Schengen e pozitiv, presedintele Basescu da vina pe presa si pe justitie
Concluziile Consiliului JAI de la Luxembourg nu inseamna o amanare a aderarii la spatiul Schengen, a dat asigurari ministrul administratiei si internelor, Traian Igas, in timp ce presedintele Traian Basescu a criticat "placerea presei" de a relata ca aderarea a fost amanata pana in 2012.
Ministrii de interne si de justitie (JAI) din statele membre UE au decis ca discutarea deciziei privind aderarea la spatiul Schengen va avea loc la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, adica abia in septembrie.
Igas spune insa ca de fapt Consiliul JAI a dat un semnal pozitiv Romaniei si Bulgariei, recunoscand pregatirea lor pentru aderarea la Schengen.
La randul sau, presedintele Traian Basescu a explicat ca nu putea fi adoptat un calendar concret de aderare inainte de rapoartele de tara pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, rapoarte care vor aparea in luna iulie.
"Am observat placerea presei de a spune ca am ratat in martie si termenul este 2012. Sigur, se mizeaza pe neinformarea populatiei, pe lipsa de informatie, in scopul discreditarii sau stiu eu in ce alte scopuri. Realitatea este ca nu se putea lua nicio decizie pana cand si Bulgaria si-a terminat rapoartele de evaluare - si acest lucru s-a intamplat in mai", a sustinut seful statului.
Ministrul pentru imigratie din Olanda, Gerard Leers, a sustinut la Consiliu ca guvernul sau se va pronunta abia in 2012 in privinta cererilor de aderare a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, "dupa o perioada de proba".
Presedintele Basescu a reactionat la obiectiile Olandei, sustinuta de Franta, Germania, Suedia, Finlanda si Danemarca, spunand ca Romania respinge adaugarea de conditii noi la accesul in spatiul Schengen, pentru ca ele nu sunt trecute in tratatul de aderare al Romaniei.
In acelasi timp, a admis presedintele, "nu putem sa nu recunoastem dificultatile, deficientele pe care justitia romaneasca inca le are". El a criticat termenele lungi de judecata, "procedurile de tergiversare cu anii a dosarelor la inalta Curte de Casatie si Justitie sau faptul ca sunt "foarte multe dosare in care judecatorii pur si simplu refuza sa ia nota de faptul ca au cadrul legal pentru a respinge jocurile avocatilor, care introduc exceptii la fiecare termen".
"Avem o mare vulnerabilitate din acest punct de vedere si repet ceea ce am mai spus: niciodata justitia vreunui stat al Uniunii Europene n-a facut atata rau tarii pentru care lucreaza cat a facut justitia romana", a spus presedintele.
Parlamentul European si-a exprimat miercuri sprijinul pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, dar opozitia exprimata la Consiliul JAI de Olanda si de celelalte tari mentionate mai sus ameninta sa trimita aderarea undeva in orizontul anului 2012. Votul PE este insa consultativ, nu decisiv.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro