Multi impotriva lui Geoana
In asteptarea Congresului, PSD a trecut saptamana trecuta prin agonia “pierderii” in mai putin de 24 de ore a doi lideri marcanti, Adrian Nastase (care a anuntat ca nu mai candideaza la sefie) si Ion Iliescu (care a anuntat ca va demisiona din functia de presedinte de onoare).
Miscarea sincron a celor doi a fost de natura sa flexibilizeze (a se citi "erodeze") pozitia taberei lui Mircea Geoana care a acceptat in cele din urma rediscutarea sistemului de candidaturi pe liste la Congresul de la sfarsitul saptamanii.
O alta lovitura pentru Mircea Geoana si Marian Vanghelie a fost tocmai asocierea excesiva a celor doi in ultimele zile dinaintea Congresului, evident defavorabila pentru presedintele in functie. Dupa anuntul lui Victor Ponta ca va candida si el, consecinta a anuntului de retragere al lui Adrian Nastase, echipa pregatita de Mircea Geoana a parut sa se destrame, Ilie Sarbu anuntand ca isi va sustine ginerele Ponta, iar Liviu Dragnea facand cativa pasi spre candidatura lui Cristian Diaconescu.
Reconfigurarea taberelor anunta sa fie si mai dura dupa ce Adrian Nastase a spus ca ar putea reveni asupra deciziei de renuntare la candidatura in functie de rezultatul unei ultime infruntari cu tabara lui Mircea Geoana la Comitetul Executiv. Un lucru aproape cert era ca presedintele Mircea Geoana va avea de infruntat in al doilea tur de scrutin pentru functia suprema din partid o coalitie a tuturor celorlalti candidati, de la exoticul Radu Mazare si pana la cvasi-necunoscutul primar din Amara.
Pentru a diminua din impactul mediatic al Congresului PSD - care oricum a tinut agenda media toata saptamana - democrat-liberalii au convocat si ei un Colegiu Director la care au anuntat si prezenta presedintelui Traian Basescu, suspect de rezervat in ultima perioada pe teme de politica interna. Era deci de asteptat, cu acest prilej, ca presedintele sa abordeze ambele probleme.
Pe scurt:
- DECIZIE
Nu e bine pentru Sassu. Comisiile de cultura din Parlament au respins raportul Societatii Romane de Televiziune pe anul 2008 doar cu votul parlamentarilor PD-L si UDMR, cei ai PNL si PSD parasind sala inaintea votului. De asemenea, a absentat si presedintele-director general al SRTV, Alexandru Sassu, care a motivat ca este in concediu medical. Pe de alta parte, comisiile au aprobat in unanimitate raportul de activitate al Radioului public, pe cel al CNA si al Agerpres. Rapoartele vor fi prezentate pentru votul in plen cel mai probabil saptamana aceasta. Respingerea unui raport in plen atrage demiterea consiliului de administratie al institutiei respective si implicit a sefului institutiei.
- REVIZUIREA CONSTITUTIEI
E mai greu la inceput. Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a convocat pentru inceputul acestei saptamani birourile permanente pentru constituirea Comisiei pentru revizuirea Constitutiei. O initiativa similara a esuat saptamana trecuta dupa ce presedintele Senatului nu a raspuns solicitarii venite de la Anastase. Pana la constituirea Comisiei au inceput sa apara si propuneri de revizuire a legii fundamentale, cea mai recenta fiind cea a deputatului Tudor Chiuariu care prevede intre altele desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei, un parlament cu doua camere si cel mult 200 de membri, impartirea Romaniei in 12 regiuni si reducerea numarului serviciilor secrete la trei: unul de informatii interne, un altul de informatii externe si serviciul de contrainformatii militare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro