Premierul tunisian susţine că unul dintre atacatori era cunoscut de serviciile de informaţii
Unul dintre cei doi autori ai atacului de la Muzeul Bardo din Tunisia era cunoscut de serviciile de informaţii, a declarat premierul tunisian joi, dar nu au fost stabilite legături oficiale cu o anumită grupare teroristă.
Atacul dramatic de la Muzeul Bardo de miercuri a fost cel mai grav din ultimii ani din Tunisia şi reprezintă o lovitură pentru această democraţie tânără şi fragilă, relatează Associated Press. Acesta ameninţă, de asemenea, să genereze noi probleme industriei turismului, care aduce numeroşi străini atraşi de plajele sale mediteraneene, de oaze şi ruinele romane şi care abia începuse să îşi revină după ani de criză.
Într-un interviu acordat postului de radio francez RTL, premierul Habib Essid a declarat că Tunisia colaborează cu alte ţări pentru a afla mai multe despre atacatori, identificaţi ca Yassine Laabidi şi Hatem Khachnaoui. Ei au fost ucişi de serviciile de securitate într-un raid după ce au atacat muzeul.
Premierul a precizat că Laabidi era urmărit de serviciile speciale, dar nu pentru "ceva anume". Conturi de Twitter asociate cu gruparea extremistă Stat Islamic au salutat acest atac.
Forţele de securitate păzeau marile magistrale, joi, în timp ce autorităţile urmăresc doi sau trei suspecţi despre care cred că sunt implicaţi în atac.
Două nave de croazieră ai căror pasageri se află printre victime s-au retras din portul Tunis joi dimineaţa. MSC Cruises a declarat că nouă pasageri de pe nava Splendida au fost ucişi, 12 răniţi şi despre alţi şase nu se ştia nimic în momentul în care nava a plecat spre larg, la răsăritul soarelui. O altă navă, Costa Fascinosa, a anunţat că 13 pasageri lipseau în momentul în care a părăsit portul, în cursul nopţii.
Cei 17 turişti ucişi sunt din Japonia, Italia, Columbia, Spania, Australia, Polonia şi Franţa. Essid a declarat că doi cetăţeni tunisieni au fost ucişi, de asemenea, de militanţi.
Cel puţin 44 de persoane au fost rănite, inclusiv turişti din Italia, Franţa, Japonia, Africa de Sud, Polonia, Belgia şi Rusia, potrivit lui Essid şi medicilor de la spitalul Charles Nicolle din Tunis.
Atacatorii, care purtau uniforme militare şi puşti de asalt, au coborât dintr-un vehicul şi au deschis focul asupra turiştilor care coborau din autobuze. Apoi au intrat în muzeu şi au luat ostatici, înainte de a fi ucişi într-un schimb de focuri cu forţele de securitate.
"Vreau ca populaţia Tunisiei să înţeleagă că suntem în război cu teroarea, iar aceste grupuri minoritare sălbatice nu ne înspăimântă", a declarat preşedintele nou-ales Beji Caid Essebsi, într-o alocuţiune rostită miercuri seara. "Lupta împotriva lor va continua până când vor fi exterminaţi", a adăugat el.
Tunisienii l-au îndepărtat de la putere pe dictatorul Ben Ali în 2011, marcând începutul Primăverii Arabe. Dar, în timp ce revoltele au permis construirea unei noi democraţii, ţara se luptă cu problemele economice şi atacurile comise de extremişti.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro