Preţul gazului în Europa revine la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina, ajungând la sub 77 euro/MWh, comparativ cu vârful de 345 euro/MWh din luna august

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 31 decembrie 2022 27 afişări

Preţul gazului în Europa revine la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina, ajungând la sub 77 euro/MWh, comparativ cu vârful de 345 euro/MWh din luna august

Preţurile gazelor naturale din Europa au scăzut în această săptămână la niveluri nemaiîntâlnite după începutul invaziei Ruse în Ucraina, conform CNBC.

Contractele Front-month futures pe Dutch Title Transfer Facility, benchmark-ul în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la un nivel sub 77 de euro/MWh (81,91 USD) , un nivel nemaivăzut din februarie.

Începând de joi dimineaţă, acestea se tranzacţionau la aproximativ 81,5 euro.

La apogeul lor în august, preţurile gazelor europene au depăşit 345 de euro/MWh, deoarece exporturile de gaze naturale ale Rusiei către continent au fost limitate, ca răspuns la sancţiunile punitive ale UE.

Creşterea preţurilor a făcut ca facturile de energie ale gospodăriilor să crească şi au alimentat o criză a costului vieţii în mare parte a continentului.

Cu toate acestea, vremea neobişnuit de caldă în iarnă în mare parte din nord-vestul Europei a redus cererea de încălzire şi a permis continentului să-şi reînnoiască stocul de gaze.

Goldman Sachs a prezis în noiembrie o scădere bruscă a preţurilor la gaze în Europa în lunile următoare, deoarece ţările au câştigat temporar un avantaj asupra problemelor de aprovizionare.

„De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor la gaze cu 100 EUR per MWh modifică factura de gaz a economiei zonei euro — la consumul de gaze în 2021 — cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suportă costurile totale ale modificării preţurilor la gaze”, a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding, într-o notă luna trecută.

„Deoarece UE importă unele gaze în baza unor contracte cu preţ fix pe termen mai lung, impactul real asupra facturii de import de gaze nu este chiar la fel de pronunţat, dar întrucât preţurile la electricitate sunt încă în mare parte legate de preţurile gazelor, pot fi mai pronunţate decât sugerează regula generală.”

Uniunea Europeană a convenit săptămâna trecută asupra unui mecanism temporar de limitare a preţurilor excesive la gaze, care intră în vigoare pe 15 februarie.

Mecanismul de „corecţie a pieţei” va fi declanşat automat dacă preţul TTF din prima lună depăşeşte 180 de euro/MWh timp de trei zile consecutiv şi dacă se abate cu 35 de euro sau mai mult de la un preţ de referinţă pentru GNL (gaz natural lichefiat) la nivel global pentru aceleaşi trei zile.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gaze,
europa,
pret,
ucraina,
august,
razboi,
revenire,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.