Preţul petrolului explodează: Tensiunile dintre Israel şi Iran pun în pericol stabilitatea energetică globală
Preţul petrolului a crescut joi la cel mai înalt nivel din ultima lună, comercianţii speculând că Israelul ar putea lansa o serie de atacuri împotriva industriei petroliere iraniene, informează Financial Times.
Ţiţeiul Brent a înregistrat o creştere de peste 5%, ajungând la 77,62 dolari pe baril, după declaraţiile preşedintelui Joe Biden cu privire la atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului, din ziua de marţi. Creşterea a continuat şi vineri, când Brent a urcat cu 0,9%, atingând 78,32 dolari.
Întrebat dacă SUA ar susţine Israelul în atacarea instalaţiilor petroliere iraniene, Biden a declarat că administraţia Americii discută intens această chestiune.
În ultimele zile, oficialii americani au avut discuţii cu reprezentaţii statului Israel, în timp ce SUA şi aliaţii occidentali încearcă să limiteze amploarea reacţiei Israelului şi să evite un conflict regional mai extins.
Oficialii americani consideră că reacţiile Israelului vor fi suficiente pentru a preveni escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu. Un oficial american a subliniat că Israelul vrea să transmită un mesaj clar Iranului, având în vedere şi dorinţa de a încheia conflictul.
Această încredere în moderaţia Israelului se manifestă într-un context în care Biden şi aliaţii occidentali au declarat public că se opun oricăror atacuri asupra instalaţiilor nucleare iraniene.
Joi, liderii G7 au emis o declaraţie comună prin care au făcut apel la Israel şi Iran să evite o „escaladare incontrolabilă” în regiune. „Un ciclu periculos de atacuri şi represalii riscă să conducă la o escaladare necontrolată, ceea ce nu este în interesul nimănui”, au afirmat aceştia.
„Facem apel la toţi actorii din regiune să acţioneze responsabil şi cu reţinere. Îndemnăm toate părţile să colaboreze constructiv pentru a detensiona situaţia actuală”, au adăugat liderii.
Oficialii americani şi israelieni au discutat despre posibilitatea unor atacuri israeliene împotriva unor ţinte militare şi a infrastructurii energetice. Un oficial american a subliniat că Washingtonul nu se aşteaptă să participe la aceste atacuri.
În acelaşi timp, îngrijorarea aliaţilor SUA creşte, deoarece Washingtonul se confruntă cu dificultăţi în a influenţa guvernul israelian condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
Un diplomat european a menţionat că Israelul a fost rugat să nu atace infrastructura petrolieră sau nucleară a Iranului, dar nu există garanţii că această solicitare va fi respectată.
Un alt diplomat european de rang înalt a declarat: „Este frustrant să observăm cât de puţină influenţă avem asupra acestor evenimente... Situaţia în cauză generează pesimism şi un sentiment de fatalism profund în discuţiile noastre pe această temă.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro