​Prima listare a unei companii în 2020: Acţiunile Norofert au intrat la tranzacţionare, investitorii stabilind o valoare a companiei de 25 de milioane lei

Autor: Tibi Oprea Postat la 03 martie 2020 223 afişări

​Prima listare a unei companii în 2020: Acţiunile Norofert au intrat la tranzacţionare, investitorii stabilind o valoare a companiei de 25 de milioane lei

Acţiunile Norofert (simbol bursier NRF), cel mai mare producător român de îngrăşăminte organice, au intrat marţi la tranzacţionare pe sistemul multilateral de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti, respectiv pe piaţa AeRO, iar investitorii au oferit companiei în prima şedinţă de tranzacţionare o evaluare de circa 25 milioane lei (circa 5,2 milioane euro), arată calculele ZF pe baza datelor de la BVB.

Până la ora redactării acestei ştiri, investitorii au tranzacţionat acţiuni NRF de 825.000 de lei. 

“Această listare a întârziat mai mult decât ne-am fi dorit. Venim în compensarea acestui minus cu un PER extrem de atractiv, de 4,5, cu o politică de dividend care ne permite să ne păstrăm capitalizarea în companie, dar vine şi în avantajul investitorilor şi cu posibilitatea de a deţine acţiuni într-o companie evaluată corect, cu un istoric solid de creştere şi, poate cel mai important, cu scalabilitatea”, a spus Vlad Popescu, CEO şi preşedinte CA Norofert Group, în cadrul unui eveniment organizat la Bursă cu ocazia admiterii acţiunilor la tranzacţionare.

Având în vedere evaluarea companiei în momentul plasamentului privat din 2019, acţiunile Norofert au un PER (raport preţ/câştig) de crca 4,5%, despre care compania transmite că este la unul dintre cele mai reduse nivele înregistrate de companiile listate la Bursă.

Norofert a publicat luni rezultatele financiare preliminare pentru anul 2019, din care reiese că Grupul a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 14,8 milioane lei, în creştere cu 59% faţă de 2018. “Creşterea veniturilor a fost în primul rând rezultatul eforturilor echipei de vânzări care s-a alăturat companiei în august 2019, precum şi a extinderii gamei de produse - ambele evoluţii fiind posibile datorită capitalului strâns în timpul plasamentului privat. În ciuda tuturor investiţiilor intense realizate în 2019, Norofert a încheiat anul cu o creştere de 12% a profitului brut, acesta atingând nivelul de 5,2 milioane lei, şi un profit net de 4,6 milioane lei.”

De asemenea, Vlad Popescu spune în perioada ulterioară plasamentului privat, adică în decurs de aproximativ şase luni, compania a reuşit să-şi crească baza de clienţi de la 39 la 1 iulie 2019, la 402 clienţi la 31 decembrie 2019.

“Cred că Norofert va avea o viaţă frumoasă pe piaţa AeRO şi, să sperăm, mai târziu şi pe piaţa principală. (...) După cum ştiţi, Norofert a avut deja o rundă de finaţare, o emisiune de obligaţiuni corporative. Compania plănuieşte să-şi răsplătească investitorii prin distribuirea de dividende sub formă de acţiuni gratuite. Avem planuri măreţe pentru viitor şi cred că există tot potenţialul pentru a dezvolta businessul şi a-l aduce pe piaţa principală”, spune Zuzanna Kurek, membru în consiliul de administraţie al Norofert şi partener Cornerstone Communications, compania care a asistat Norofert în relaţiile cu investitorii.

Pe 18 iulie 2019, Norofert a realizat un plasament privat pentru acţiunile sale în timpul căruia a atras 7,25 milioane lei de la 71 de investitori şi în urma căruia capitalizarea companiei a fost stabilită la peste 20 de milioane de lei.

Capitalul atras în timpul plasamentului privat a fost direcţionat către lansarea şi promovarea unei linii de producţie, pentru extinderea echipei cu 28 de membri şi pentru echiparea şi demararea operaţiunilor din noua fabrică din Filipeştii de Pădure. În urma investiţiilor, capacitatea de producţie a fabricii a crescut de zece ori, iar compania şi-a crescut portofoliul de produse de la 24 la peste 60, grupate în trei linii principale – Norofert Organics pentru agricultură ecologică la scară largă, Karisma pentru agricultura convenţională la scară largă şi Norofert Fito, pentru fermieri mici şi grădinărit.

Brokerul cu care a lucrat Norofert în desfăşurarea plasamentului privat care a precedat listarea acţiunilor, dar şi în procesul de admitere a acţiunilor la tranzacţionare a fost Goldring.

“Pentru noi listarea Norofert este a cincea şi se încadrează în misiunea pe care ne-am asumat-o, de promovare a companiilor antreprenoriale româneşti. (…) Norofert se încadrează pe un trend pe care piaţa îl arată în continuă creştere şi chiar dacă listarea de astăzi corelată cu evoluţia burselor din ultima săptămână s-ar putea să nu fie în timingul perfect, acest trend de creştere mă face să cred că evoluţia Norofert va fi una foarte bună şi nu ar trebui să depindă de fluctuaţiile de moment ale pieţei”, Virgil Zahan, director general Goldring, consultantul autorizat care a asistat compania în procesul de intermediere.

În urma plasamentului privat, în structura acţionariatului se regăsesc CEO-ul şi presedintele consiliului de administraţie, Vlad Andrei Popescu, cu 38,69% din numărul acţiuni, Ileana Popescu (20,79%), Marian Marius Alexe (10,24%), care a mai investit anterior şi la companiile Bittnet Systems şi Ascendia, dar şi Cosmin Mălureanu, director general şi acţionar majoritar Ascendia, diferenţa de acţiuni fiind deţinută de alţi acţionari persoane fizice (22,99%) şi acţionari persoane juridice (7,28%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
companie,
tranzactionare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.