Primarii cer modificarea Codului Fiscal, în sensul suprataxării clădirilor neîngrijite

Autor: Cătălina Mănoiu Postat la 26 august 2015 57 afişări

Asociaţia Municipiilor din România vrea modificarea Codului Fiscal, cerând suprataxarea clădirilor şi terenurilor abandonate, precum şi reintroducerea taxei hoteliere, venit pe care autorităţile locale îl foloseau pentru promovarea turismului, a declarat preşedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan.

"Noi am discutat şi cu reprezentanţii Guvernului şi am trimis solicitări la toate conducerile partidelor parlamentare, în urmă cu aproximativ o săptămână. Cerem partidelor parlamentare, dacă tot se discută Codului Fiscal, încă o dată, să introducă posibilitatea de a supraimpozita imobilele şi terenurile neîngrijite, precum şi reintroducerea taxei hoteliere, pe care au anulat-o, taxă care exista de 20 de ani, în România”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Ilie Bolojan.

Preşedintele executiv al AMR a mai afirmat că proiectul de Cod Fiscal, în forma trimisă iniţial în Parlament, prevederea suprataxarea clădirilor şi a terenurilor abandonate, însă, la dezbaterea din Comisia de buget a Camerei Deputaţilor, aleşii au votat pentru respingerea acestei măsuri.

Bolojan a mai precizat că prin introducerea în Codul Fiscal a prevederii referitoare la imobile şi clădirile neîngrijte, autorităţile locale nu sunt obligate să aplice această supraimpozitare, ci doar le oferă această posibilitate.

"Solicităm introducerea acestei măsuri pentru a da posibilitatea ca autorităţile locale să poată să supraimpoziteze imobilele neîngrijite, deci nu este o chestiune obligatorie, este o posibilitate. Se crează, astfel, posibilitatea de aplicare a unor politici publice locale. Dacă vrea consiliul (local - n.r), poţi să o aplici sau nu. Taxarea se poate majora de până la cinci ori. Se poate aplica treptat, în fiecare an, poate fi în creşetere, se poate dubla sau tripla, asta ţine de fiecare localitate în parte. Această posibilitate legală este o practică europeană, nu este ceva nou la noi", a mai spus preşedintele executiv al AMR.

Bolojan a mai spus că, în politica românească, aleşii "vor să dea doar veşti bune" şi cum suprataxarea este considerată "o veste proastă", oamenii politici se feresc de adoptarea acestei măsuri.

Potrivit conducerii AMR, au existat discuţii cu liderii partidelor parlamentare, care "în principiu, au fost de acord" cu propunerile asociaţiei.

Ilie Bolojan a mai atras atenţia că decizia Parlamentului de a scoate taxa hotelieră din Codul Fiscal, taxă pentru care fiecare turist plătea între 0,5 şi 1,5%, din valoarea cazării, face ca România să fie singura ţară din Europa care nu ar mai avea această taxă.

Bolojan a argumentat necesitatea reintroducerii taxei hoteliere, afirmând că acest venit local era folosit de primării pentru a promova turismul, în zonă, prin participarea la târguri, evenimente locale şi înteprinderea altor demersuri specifice.

Asociaţia Municipiilor din România a adresat, recent, un memoriu ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, prin care solicită reintroducerea impozitării suplimentare a imobilelor constând în clădiri şi terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanului localităţilor, precum şi reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de către Consiliile Local, în cadrul unui interval 0,5%-5%.

Liderii partidelor parlamentare se vor întâlni joi pentru a discuta despre reexaminarea Codului Fiscal, după ce, la iniţiativa PSD, sesiunea parlamentară extraordinară programtă pentru începutul acestei săptămâni a fost anulată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ILIE BOLOJAN,
ASOCIATIA MUNICIPIILOR,
/actualitate/primarii-cer-modificarea-codului-fiscal-in-sensul-suprataxarii-cladirilor-neingrijite-14689177
14689177
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.