Ambasadorul Olandei: Este important ca România să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie

Autor: Ana Maria Lazăr Postat la 25 august 2015 249 afişări

Matthijs van Bonzel a vorbit marţi, în ultima sa conferinţă de presă ca ambasador al Olandei la Bucureşti, despre efectele Codului Fiscal asupra mediului de afaceri şi a afirmat că este important ca banii de la buget să fie investiţi în "domeniile cu slăbiciuni, nu să fie daţi înapoi oamenilor".

Întrebat ce părere are despre discuţiile din România pe tema Codului Fiscal, diplomatul olandez a subliniat necesitatea investiţiilor în România. "Este important ca România să investească în infrastructură, sănătate, educaţie. Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord. Dacă aveţi bani publici, aş sugera să investiţi acei bani publici în domeniile cu slăbiciuni, nu să-i daţi înapoi oamenilor. Ar putea fi un mix, să daţi o parte înapoi oamenilor, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, dar întrebarea e cât de mulţi. Banii publici există pentru a face chestiuni publice, nu să fie daţi înapoi oamenilor", a spus Matthijs van Bonzel.

Referitor la investitorii olandezi, ambasadorul a spus că aceştia văd România ca pe "o ţară care se dezvoltă". Diplomatul a mai spus că, din discuţiile sale recente cu mai mulţi oameni de afaceri olandezi, a reieşit că România ar putea să atragă unii investitori care se află momentan pe piaţa asiatică, fără să depună eforturi prea mari, având în vedere că multe ţări din Asia nu se descurcă foarte bine.

"Regulile pe care le avem în UE, să facem competiţia liberă posibilă, sunt cruciale. Ca societate, ca guvern, dacă respecţi aceste reguli şi arăţi asta investitorilor privaţi, ei vor veni, vor investi", a spus van Bonzel, dând exemplul Constanţei.

"Rotterdam a vrut să colaboreze cu Constanţa, dar a preferat Istanbulul. Voiau să lucreze cu Constanţa, din motive evidente, dar momentan, lucrează cu Istanbul, dar asta nu exclude posibilitatea în viitor. Noi urmărim acest aspect mereu, care este climatul, dacă lucrurile se înbunătăţesc", a spus ambasadorul.

Ambasadorul a explicat că oamenii de afaceri ar fi încântaţi să poată vinde mai multe produse pe piaţa românească, însă dacă România vrea să atragă investitorii aici, trebuie să aloce mai mulţi bani pentru investiţii, pentru a-şi creşte competitivitatea.

Diplomatul olandez a spus că nu trebuie să fie un mediu de afaceri perfect, dar trebuie să fie nişte minime condiţii îndeplinite pentru atragerea investitorilor. De asemenea, Matthijs van Bonzel a mai spus că lucrurile se înbunătăţesc gradual în România şi că există perspective pentru investitori.

"Spre exemplu, în Constanţa am fi avut sute de milioane de investiţii, dar investitorii nu au venit pentru că mediul de afaceri nu a fost suficient de stabil pentru investiţii. Aceasta este o pierdere pentru România, au plecat în altă parte, este competiţie De asemenea, pe tema statului de drept, ţările sunt în competiţie, oraşele sunt în competiţie. Cu cât eşti mai stabil, iar Clujul este un exemplu bun. Clujul are un climat de afaceri care place companiilor noastre", a spus van Bonzel.

Referitor la oportunităţile de afaceri din România, diplomatul a spus că turismul medical are toate premisele să se dezvolte în România.

"Este un domeniu în care România este competitivă şi este foarte foarte promiţător, mai exact turismul medical. Am văzut acest lucru întâmplandu-se în Costa Rica. (…) Poţi să faci acelaşi lucru şi aici, în Deltă sau în Transilvania. Este una din cele mai frumoase părţi ale Europei, aveţi ambele comori: Delta şi Carpaţii", a spus van Bonzel.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România. El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. "Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici", anunţa la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AMBASADA OLANDEI,
COD FISCAL,
/actualitate/ambasadorul-olandei-este-important-ca-romania-sa-investeasca-in-infrastructura-sanatate-si-educatie-14687893
14687893
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.