Primii 20 de proprietari de terenuri deţin în total 250.000 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă a României

Autor: Florentina Niţu Postat la 29 iulie 2021 82 afişări

Primii 20 de proprietari de tere­nuri deţin în total o suprafaţă de 248.683 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă toată a Ro­mâ­niei, potrivit datelor APIA. Pământul deţinut de aceştia este comparabil cu întreaga suprafaţă agricolă din judeţul Cluj (234.000 hectare) sau din judeţul Satu Mare (236.000 hectare).

Primii 20 de proprietari de terenuri deţin în total 250.000 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă a României

Primii 20 de proprietari de terenuri deţin în total o suprafaţă de 248.683 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă toată a României, potrivit datelor APIA. Pământul deţinut de aceştia este comparabil cu întreaga suprafaţă agricolă din judeţul Cluj (234.000 hectare) sau din judeţul Satu Mare (236.000 hectare).

Cei mai mari proprietari de terenuri arabile sunt arabii de la Al Dahra, care deţin ferma Agricost din Brăila, care are un contract de concesiune pentru cultivarea a 57.000 de hectare de teren agricol, practic toată suprafaţa agricolă din Insula Mare a Brăilei. Pe următoarele poziţii se află Intercereal, companie preluată anul trecut de Augustin Oancea, proprietarul companiei din domeniul energiei Tinmar Energy de la Ioan Neculaie, care lucrează aproximativ 23.500 de hectare, conform ultimelor date ale ZF, şi JD Agro Cocora, deţinută de oameni de afaceri danezi. În 2018, JD Agro Cocora avea în proprietate 12.000 de hectare de teren, potrivit datelor declarate la acel moment la APIA.

„Sintagma «noi vrem pământ» este încă va­lidă. Există o dorinţă mai mare din partea marilor proprietari să cumpere teren, pentru că au şi o putere mai mare de cumpărare, dar şi cei mici se extind încet, încet. Acum, vân­zarea de terenuri e blocată din cauza le­gis­laţiei, dar există înţelegeri, iar tranzac­ţiile au fost amânate“, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO în cadrul Grup Şerban Holding, din care face parte şi Interagro­ali­ment, compa­nie care lucrează peste 13.000 de hectare.

În top 20 de proprietari de terenuri sunt jumătate români şi jumătate străini. Printre antreprenori, alături de Augustin Oancea sunt Petru Corvin Mateiu din judeţul Timiş, Mihai Anghel din judeţul Dolj şi Nicolae Şerban din judeţul Bacău. În 2012, la vârf se aflau companii româneşti. Atunci, marii fermieri ai României erau Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Neculaie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.