Producătorii de băuturi spun că piaţa a scăzut cu 5% după introducerea "taxei pe zahăr"
Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), care reuneşte principalii producători de băuturi răcoritoare din România, susţine că volumul de băuturi răcoritoare vândute în primul trimestru din anul 2024 a avut o scădere de 5%,comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a introducerii accizei aplicate exclusiv băuturilor răcoritoare cu conţinut de zahăr.
Aceasta se adaugă scăderii de 10% în volum în anul 2023, faţă de anul 2022, ca efect al creşterii TVA de la 9% la 19%, măsură aplicată la momentul respectiv doar pentru această categorie de produse, conform datelor organizaţiei.
"Toate aceste măsuri discriminatorii impuse sectorului băuturilor răcoritoare au dus la creşteri de preţ pentru consumator implicând o creştere directă a preţului mediu pe litru la raft între 20-25% şi până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2.5l. Creşterea directă a preţului înseamnă Ă14 puncte procentuale faţă de rata medie actuală a inflaţiei din România şi Ă5 puncte procentuale peste rata medie a inflaţiei din industria alimentară", spun reprezentanţii ANBR. Organizaţia atrage atenţia că această măsură va avea consecinţele imediate şi directe ce se vor traduce, în continuare, aşa cum avertizau anterior, în redimensionarea afacerilor, pierderea locurilor de muncă, reducerea investiţiilor sau renunţarea la acestea, toate cu efecte negative majore asupra bugetului de stat şi a consumatorilor, precum şi o încetinire a procesului de dezinflaţie.
Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare consideră această măsură de suprataxare a băuturilor răcoritoare ca fiind discriminatorie, deoarece ea nu vizează întreaga cantitate de zahăr din dieta unei persoane. Zahărul din băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane, conform unor studii realizate la nivel european de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Mai mult, zahărul din băuturile răcoritoare nu este diferit de zahărul adăugat în alte categorii de produse.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro