Producatorii de medicamente: Sanatatea are nevoie de bani. De unde?
Anul 2009 se va incheia cu cel mai mic buget de sanatate din ultimii noua ani. “Este un moment in care trebuie sa ne manifestam ingrijorarea fata de ceea ce ne asteapta in viitorul apropiat”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Daca anul trecut alocatia bugetara pentru sanatate a fost de 4,2% din PIB, in 2009 s-a produs un regres si a fost alocat un procent de 3,2% din PIB pentru sanatate. "Drept consecinta, trimestrul IV al acestui an a ramas neacoperit si stim foarte bine dificultatile cu care ne confruntam. In conditiile in care 3,2% au lasat T4 descoperit, colapsul de anul viitor va incepe inca din luna iunie", a explicat Zaharescu, care subliniaza importanta acestei probleme si considera ca "trebuie sa negocieze cu autoritatile pentru a gasi cele mai bune solutii".
Producatorii de medicamente vin cu unele idei. Promovarea pe scara larga a unei bune utilizari a medicamentelor si adoptarea unui buget care sa permita o crestere realista a consumului de medicamente se traduc in economii substantiale la cheltuielile generate pentru ingrijirile de sanatate. Producatorii mai cer o interactiune activa a autoritatilor cu industria si alocarea unui buget mai mare pentru medicamente, dar si luarea in considerare a impactului unui medicament nu numai din punctul de vedere al bugetului, ci si al valorii tratamentului.
"Acesti 22% din totalul cheltuielilor de sanatate, alocati pentru medicamente, sunt foarte bine controlati si pot avea un impact imediat asupra imbunatatirii starii de sanatate a populatiei. Cheltuielile cu medicamentele trebuie privite ca o investitie si nu ca o cheltuiala imediata", sustine directorul ARPIM, Dan Zaharescu. Pentru anul 2008, circa 830 de milioane de euro au fost cheltuite pentru medicamente compensate (14,6% din totalul bugetului de sanatate), 490 de milioane au mers in programele nationale (8,6%), iar cheltuielile cu spitalele au reprezentat 31,6%, in timp ce 2,5 miliarde au mers pe salarii si alte cheltuieli.
Romania se afla in coada clasamentului European in ceea ce priveste cheltuielile pentru consumul de medicamente (circa 75 de euro/cap de locuitor), in timp ce media europeana se afla in jurul sumei de 250 de euro/cap de locuitor, iar cifrele cele mai ridicatede pe continent, ajung la 400. "Imaginea creata, cum ca in Romania s-ar consuma foarte multe medicamente, este departe de a fi reala", a mai declarat Zaharescu, in cadrul Conferintei Pharma Forum.
In totalul cheltuielilor cu sanatatea, banii care merg pentru medicamente reprezinta 22,3%. Un studiu al OMS arata ca, prin cresterea cu 10% a consumului de medicamente, se mareste cu 6% speranta de viata.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro