Programul IMM Invest se schimbă din nou. Ce trebuie să facă acum antreprenorii?
Guvernul a dezbătut astăzi două modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest. Astfel, se va elimina cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului, iar companiile nu vor mai trebui să dovedească dacă au fost afectate de pandemia de COVID-19.
”Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi, în urma discuţiilor de vineri cu sistemul financiar-bancar. Se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului. A fost un punct pe care l-am dezbătut cu sistemul financiar – bancar şi am ajuns la această concluzie. A doua barieră este legată de un element de ambiguitate în ceea ce priveşte modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID-19. Am eliminat această cerinţă de a fi probat de la caz la caz. Programul susţine economia în această perioadă, este legat de COVID-19, dar nu trebuia să fi fost ca în celelalte situaţii unde am oferit ajutoare de stat celor cu certificat. Prin eliminarea acestor bariere facem un pas înainte. Vom ţine legătura şi cu clienţii, dar şi cu sistemul bancar pentru a vedea dacă mai sunt măsuri pe care să le implementăm în perioada următoare. Am notificat Comisia cu privire la alte măsuri şi le vom prezenta săptămâna viitoare”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
Premierul Ludovic Orban afirmă că solicitarea garanţiilor de la companiile din program nu avea sens, în condiţiile în care Guvernul garantează în proporţie de 80% sau 90% creditele.
”Noi garantăm în proporţie de 80% sau 90%, nu are sens să soliciţi întreprinderii drept garanţie ipotecarea bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, este o garanţie nenecesară pentru că garantează statul. Ideea este că programul nu este destinat numai companiilor a căror activitate a fost afectată direct sau indirect de epidemie, ci tuturor companiilor. Să le transmiteţi celor de la Fond (FNGCIMM) să menţină o legătură permanentă cu responsabilii din cadrul băncilor din cadrul proiectului, să aibă o comunicare permanentă astfel încât să fluidizeze toate procedurile, să grăbească viteza de aprobare a creditelor pentru că acesta este de fapt obiectivul nostru”, a spus Ludovic Orban.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro