PwC: Sectorul de reciclare a bateriilor pentru maşini electrice din UE va necesita investiţii de 9 mld. euro până în 2035, pe fondul creşterii de peste 20 de ori a cererii

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 octombrie 2023 29 afişări

PwC: Sectorul de reciclare a bateriilor pentru maşini electrice din UE va necesita investiţii de 9 mld. euro până în 2035, pe fondul creşterii de peste 20 de ori a cererii

Sectorul de reciclare a bateriilor pentru maşinile electrice din Uniunea Europeană (UE) va avea nevoie de investiţii de 9 miliarde euro pentru extinderea capacităţilor până în 2035, pentru a ţine pasul cu majorarea producţiei, arată raportul ”EU recycling market” realizat de PwC.

”Reciclarea bateriilor a luat avânt în ultimul an, cu multe companii mari care au anunţat diverse iniţiative în domeniu. În condiţiile în care aproximativ 40% din toate vehiculele uşoare ar putea fi electrice până în 2030 sunt necesare investiţii masive în capacităţi de reciclare. Deşi este foarte reglementat, sectorul  de reciclare poate deveni o afacere viabilă, estimările arătând că poate genera venituri de opt miliarde euro”, a declarat Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor pentru industria auto din cadrul PwC România.

Producţia de baterii pentru maşinile electrice din UE va ajunge la circa 900 GWh până în 2030. În prezent, centrele specializate pot acoperi un volum de baterii de 5 GWh, iar până în 2030 se estimează o creştere a cererii de reciclare de 20 de ori, la 100 GWh, impulsionată în principal de deşeurile fabricilor de baterii şi maşini electrice.

Din 2030, când primul val de electrificare va ajunge la sfârşitul ciclului de viaţă, cererea de reciclare va creşte de încă zece ori.

În cifre, estimările arată că până la 1.000 GWh de baterii vor fi scoase din uz până în 2040.

De asemenea, potrivit raportului, mai multe produse reciclate disponibile la costuri competitive vor avea un impact pozitiv asupra preţurilor bateriilor, care ar putea scădea cu până la 20%, stimulând în continuare procesul de electrificare şi piaţa de reciclare.

În prezent, cea mai bună situatie se regăseşte în Asia, mai ales în Coreea de Sud şi China, care au introdus reglementări stricte încă din 2013 şi au rate de reciclare de aproximativ 90%.

Ca urmare a reglementărilor din Asia, UE şi-a revizuit cadrul de reglementare în acest an, printre altele, impunând o eficienţă de reciclare de 70% începând cu 2031. Până în prezent, directiva UE privind bateriile stipula o rată de reciclare de 55%. Regulamentul revizuit al UE stabileşte obiective de  eficienă şi rate de reciclare pentru fiecare material critic şi un nivel minim de utilizare a materialelor reciclate.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.