Răşinar, Astra Zeneca: România pierde 15% din PIB din cauză stării de sănătate precare a populaţiei

Autor: Razvan Muresan Postat la 30 octombrie 2014 218 afişări

România pierde aproximativ 18,6 miliarde de euro (15% din PIB-ul anului 2010) din producţia economică pe termen mediu şi lung, din cauza stării precare de sănătate a populaţiei, declară Radu Răşinar, director general al Astra Zeneca.

Răşinar, Astra Zeneca: România pierde 15% din PIB din cauză stării de sănătate precare a populaţiei

Business Magazin: Ce beneficii aduc companiile farmaceutice economiei naţionale prin intermediul inovaţiei?

Radu Răşinar, Astra Zeneca: Inovatie inseamna mai mult decat investitia companiei in cercetare si dezvoltare, care este axa principala a tuturor producatorilor de produse de brand, originale. Pentru noi, in Romania, inovatie inseamna si gasirea de solutii, care sa faciliteze accesul egal si in timp util al tuturor pacientilor la o anumita terapie, conform recomandarilor specialistilor si bazat pe ghidurile terapeutice nationale si internationale in uz. In tot ceea ce facem ne gandim, in primul rand, la satisfacerea nevoii medicale, la modul in care pacientii primesc o terapie, cum sunt ingrijiti si sustinuti pe parcursul tratamentului, cum putem contribui la o mai buna educare si informare in vederea limitarii impactului celor mai severe maladii: bolile cardiovasculare si respiratorii, cancerul, diabetul…

De asemenea, suntem interesati de a oferi angajatilor nostri cel mai bun loc de munca, cu posibilitati sporite de invatare, de perfectionare profesionala si de contributie directa la cresterea valorii companiei.

Ca efecte indirecte, terapiile dezvoltate de companiile farmaceutice, prin aplicare corecta si la timp, duc la reintegrare profesionala  la locul de munca mai rapida sau evitarea unor pensionari premature, si la scaderea mortalitatii prin cele mai severe maladii care, datorita progresului stintific, sunt acum controlabile.

De exemplu, datele EUROSTAT 2014 arata ca Romania pierde aproximativ 18,6 miliarde Euro (15% din PIB-ul anului 2010) din productia economica pe termen mediu si lung, din cauza starii precare de sanatate a populatiei. Daca starea de sanatate a populatiei ar fi la nivelul mediei din UE, acest lucru ar genera un surplus de 6,7 miliarde euro (6% din PIB 2010) ca urmare a cresterii productivitatii si a participarii fortei de munca.

Nu in ultimul rand, numai in ultimii doi ani, industria farmaceutica a contribuit la finantarea  sistemului de asigurari de sanatate, prin intermediul clawback-ului, cu 3,6 miliarde lei, reprezentand  in acest moment 20% din bugetul alocat de stat pentru medicamente.

Cum aţi descrie dialogul cu autorităţile de la Bucureşti şi în ce măsură sunt înţelese nevoile industriei?

Ultimul an a inregistrat o dinamizare evidenta a dialogului cu autoritatile si, dupa 6 ani in care nu s-a putut definitiva procesul de actualizare a listei, ne aflam acum in fata aprobarii primelor molecule si asteptam, conform estimarilor autoritatilor, finalizarea procesului in cursul ultimului trimestru al acestui an. Dialogul exista, metodologia exista, este necesara vointa politica pentru ca procesul sa se finalizeze. De asememena, potrivit  noilor reglementari, lista va fi actualizata periodic ceeea ce reprezinta o crestere a predictibilitatii de care industria are atata nevoie si un semnal ca nevoile de tratament ale pacientilor sunt intelese si respectate.

Cât de probabilă este creşterea bugetului alocat medicamentelor în următorii ani?

Bugetul alocat medicamentelor, bugetele alocate sanatatii in general sunt o provocare pentru toate tarile. Gasirea de solutii alternative de finantare sau de sustinere a costurilor aferente ramane o sarcina permanenta a autoritatilor, la care industria si-a oferit in repetate randuri.expertiza, capacitatea si dorinta de colaborare.

Cum este percepută România de către HQ-ul companiei dvs. şi cât de atractivă este ţara noastră în ce priveşte dezvoltarea unor noi investiţii (creşterea numărului de angajaţi, eventuala dezvoltarea de situri de producţie)?

AZ apreciaza in mod deosebit profesionalismul angajatilor din Romania, contributia lor la cresterea standardelor de performanta si a valorii intrinseci a companiei. Romania este apreciata ca o tara cu un potential de dezvoltare important, avand in vedere existenta unor nevoi medicale neacoperite inca in multe ari terapeutice, dar in special in domeniul oncologiei, bolilor cardiovasculare, diabetului. Elementele critice raman insa lipsa de predictibilitate si sustenabilitatea pe termen mediu si lung, legate de dimensiunile investitiilor necesare pentru a ramane competitivi in piata locala.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicamente,
lista,
radu rasinar,
afaceri
/actualitate/rasinar-astra-zeneca-romania-pierde-15-din-pib-din-cauza-starii-de-sanatate-precare-a-populatiei-13479030
13479030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.