Realitatea Media a pierdut două licenţe, din cauza datoriilor la stat şi a problemelor juridice

Autor: Madalina Cerban Postat la 16 septembrie 2014 97 afişări

Realitatea Media SA a pierdut două licenţe audiovizuale, pentru Realitatea FM Câmpulung şi Realitatea TV Târgu-Mureş, din cauza unor obligaţii de plată de 81 de milioane de lei, pentru care nu a făcut dovada eşalonării, şi a problemelor sale de natură juridică.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reanalizat, în şedinţa de marţi, solicitarea Realitatea Media SA de prelungire a licenţei audiovizuale a Realitatea FM Câmpulung, dar şi situaţia licenţei audiovizuale a Realitatea TV Târgu-Mureş. Consiliul a mai analizat acest caz şi în şedinţa din 2 septembrie, când a amânat luarea unei decizii şi a solicitat prezenţa unui avocat din partea Realitatea Media la şedinţa CNA.

Potrivit informaţiilor prezentate în cele două şedinţe ale CNA, licenţa Realitatea FM Câmpulung a expirat pe 8 august, dar solicitarea Realitatea Media a fost depusă în termenul legal. Solicitarea nu a putut fi discutată de CNA din cauza perioadei de concedii şi a neînţelegerilor dintre unii membri ai Consiliului, fapt care nu a permis asigurarea cvorumului necesar pentru organizarea şedinţelor.

Realitatea FM Câmpulung difuzează programul Realitatea FM Bucureşti, care, la rândul ei, retransmite integral programul televiziunii Realitatea TV.

În cazul Realitatea TV Târgu-Mureş, licenţa a expirat pe 21 iulie, documentaţia pentru prelungire fiind depusă cu 17 zile după termenul legal.

Potrivit informaţiilor prezentate în şedinţa CNA din 2 septembrie, certificatul fiscal al Realitatea Media figurează cu obligaţii de plată în cuantum de 81 de milioane de lei, iar societatea nu a putut prezenta dovada acordării eşalonărilor la plată. În dosarul depus la CNA există un plan de reorganizare, dar nu reiese din documentele depuse de Realitatea Media dacă el este şi aprobat de instanţe sau nu.

Prezentă la şedinţa CNA din 2 septembrie, Mura Frînculescu, reprezentantul Realitatea Media, a spus că în cazul Realitatea TV Târgu-Mureş nu s-a reuşit ca în cele 90 de zile acordate de CNA să se facă schimbarea emiţătorului de emisie. "Suntem în curs să facem asta şi de aceea am depus toate documentele în acest sens. În foarte scurt timp vom repune emiţătorul în funcţiune. Ţinem foarte mult să continuăm emisia la Realitatea TV Târgu-Mureş (...) Vă solicit această clemenţă de a ne mai acorda un anumit timp, date fiind problemele financiare din ultima vreme şi pentru punerea în funcţiune a emiţătorului", a mai spus Mura Frînculescu.

În ceea ce priveşte Realitatea FM Câmpulung, Mura Frînculescu a spus că acest post local de radio retransmite integral Realitatea FM Bucureşti, care, la rândul său, retransmite Realitatea TV. "Am pierdut o autorizare emisă de ANCOM, am solicitat un duplicat, suntem în curs să ne rezolvăm şi această problemă cu ANCOM", a mai spus Mura Frînculescu.

De asemenea, Mura Frînculescu a invocat precendentul prelungirii de către CNA a licenţei audiovizuale a postului de radio Realitatea FM Bucureşti (pe 3 aprilie, n.r.), dar şi al prelungirii licenţei Realitatea TV Cluj (pe 20 februarie, n.r.)

Potrivit Murei Frînculescu, licenţele Realitatea FM Bucureşti şi Realitatea TV Cluj au fost prelungite de CNA în condiţiile în care era în vigoare "acelaşi plan de reorganizare care este şi acum în procedură colectivă".

"Prelungirea Realitatea FM Bucureşti a fost o ilegalitate, pentru că nici până acum nu aveţi plan de reorganizare aprobat de instanţă. Înseamnă că sunt ceva probleme", a susţinut, în şedinţa din 2 septembrie, Monica Gubernat, care, de altfel, a şi votat împotriva prelungirii licenţei Realitatea FM Bucureşti pe 3 aprilie.

Aceleaşi aspecte au fost discutate şi în şedinţa CNA de marţi, la care a fost prezent şi avocatul Realitatea Media SA Andrei Ţîru.

El a spus că, în momentul de faţă, Realitatea Media are o situaţie mai specială, fiind în procedura insolvenţei. "Tocmai datorită acestei proceduri a insolvenţei, întrucât la momentul de faţă există mai multe hotărâri definitive şi irevocabile, care au determinat ca actualmente Realitatea Media să fie în perioada de observaţie, menţionăm faptul că la momentul deschiderii acestei proceduri, respectiv 7.09.2011, Realitatea şi-a manifestat intenţia de reorganizare. În virtutea acestei intenţii de reorganizare, la momentul la care s-a publicat tabelul definitiv de creanţe, în termen de 30 de zile s-a depus la dosarul instanţei, conform Legii 85/ 2006, care guvernează procedura insolvenţei, planul de reorganizare al Realitatea Media", a spus Andrei Ţîru.

El a spus că planul de reorganizare al Realitatea Media a fost supus votului Adunării Creditorilor Realitatea Media din 20 februarie 2013 şi ulterior aprobat de către judecătorul sindic. "Este adevărat că, ulterior acestor date, printr-o hotărâre irevocabilă, s-a înlăturat practic această menţiune de aprobare a planului. La momentul de faţă, planul de reorganizare fiind depus în termenul legal la judecătorul sindic, practic procedura presupune ca votarea acestui plan să fie supusă din nou Adunării Creditorilor. Nu se întâmplă acest lucru la momentul de faţă datorită faptului că există numeroase contestaţii care încă nu sunt soluţionate pentru a elucida odată pentru totdeauna această situaţie (...) Dar planul de reorganizare e depus în termen legal, Realitatea Media şi-a exprimat clar intenţia de reorganizare, iar, la momentul de faţă, datorită multor hotărâri judecătoreşti şi a unui amalgam care s-a produs în această procedură, ne aflăm iar în această perioadă de observaţie", a spus Andrei Ţîru.

Potrivit acestuia, perioada de observaţie va mai dura, din cauza faptului că nu sunt soluţionate toate contestaţiile creditorilor la tabel. El a mai spus că, la momentul de faţă, este aceeaşi structură a creditorilor ca aceea care a aprobat planul de reorganizare.

De asemenea, avocatul Andrei Ţîru a precizat că obiectul de activitate principal al Realitatea Media este acela de activităţi de televiziune şi radio. "Ca urmare, Realitatea Media nu poate să îşi desfăşoare activitatea dacă este lipsită de acest obiect de activitate, pe care dumneavoastră practic i-l conferiţi prin prelungirea de licenţe şi acordarea de licenţe", a mai spus Ţîru.

Totodată, Andrei Ţîru a susţinut că, având în vedere starea de insolvenţă, Realitatea "are o calitate specială şi anume cea de furnizor captiv" în raport cu CNA.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Juridic al Consiliului, CNA a mai avut o asemenea speţă, cu compania Ocram Televiziune SRL (care a deţinut licenţa televiziunii OTV, ce a fost retrasă de CNA, n.r.), care a pierdut însă procesul pe care l-a avut cu CNA.

În cele din urmă, membrii CNA au votat în unanimitatea membrilor prezenţi (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) respingerea solicitărilor Realitatea Media în privinţa licenţelor pentru Realitatea FM Câmpulung şi Realitatea TV Târgu-Mureş.

Membrii CNA au considerat că Realitatea Media nu are un plan de reorganizare aprobat de instanţă, fapt care încalcă articolul 51 din Legea audiovizualului.

Societatea Realitatea Media SA deţine mai multe licenţe audiovizuale, între care cele pentru Realitatea TV, The Money Channel şi Realitatea FM. Realitatea Media SA se află în insolvenţă din septembrie 2011.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
REALITATEA MEDIA,
CNA,
LICENŢE
/actualitate/realitatea-media-a-pierdut-doua-licente-din-cauza-datoriilor-la-stat-si-a-problemelor-juridice-13279660
13279660
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.