Recensământ 2022. Câţi oameni a pierdut România în ultimii 10 ani. Primele estimări ale preşedintelui INS
Pe 15 martie 2022 începe culegerea datelor de la populaţie în mediul online pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România, iar Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), afirmă că estimarea pentru populaţia rezidentă a României este de circa 19 milioane de locuitori, în scădere cu 5% faţă de recensământul din 2011.
„Noi estimăm că populaţia României este puţin peste 19 milioane, deci în decurs de 10 ani populaţia României se reduce cu 1,1 milioane de persoane. Este o scădere destul de mare, de peste 5 procente. La nivel naţional este foarte simplu de evaluat întrucât avem naşteri, decese şi migraţie internaţională. Avem inclusiv estimările la nivel de UAT (unităţi administrativ teritoriale), ceea ce este o noutate. Eu consider că este foarte bine cum am procedat să avem această populaţie ţintă până la nivel de localitate“, a declarat Tudorel Andrei în cadrul emisiunii de business ZF Live.
La recensământul din 2011, România avea o populaţie de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populaţia rezidentă a României a fost de 19,1 milioane. Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.
Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România se află în a doua etapă de implementare în prezent. În prima etapă, care se desfăşoară în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, INS preia baze de date de la celelalte instituţii ale statului pentru a vedea, din bazele de date ale statului, ce populaţie are România. În a doua etapă cetăţenii vor completa datele necesare în mediul online, iar în a treia recenzorii vor merge pe teren pentru a culege informaţiile de la cei care nu vor sau nu pot să completeze chestionarele online.
Preşedintele INS se aşteaptă ca 35% dintre cetăţeni să completeze formularele pentru recensământ în mediul online. Pentru colectarea datelor, primăriile vor recruta 17.000 de persoane.
„Noi ne-am stabilit şi un indicator de performanţă de 35% autorecenzare în online. Numărul de recenzori, de operatori de teren este de 17.000 de persoane distribuite la nivel naţional. Angajările sunt realizate direct de primării, iar instruirea este realizată de direcţiile teritoriale de statistică.“
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro