Redus la tăcere: Un angajat al gigantului Google a fost concediat după ce a susţinut că un program de inteligenţă artificială al companiei a devenit conştient. Experţii au luat foc
Google a atras stârnit o adevărată dezbatere în mediul online cu privire la natura conştiinţei, dar şi furia internetului după ce a a concediat temporar un angajat, care a susţinut public că chatbot-ul companiei a devenit conştient.
Blake Lemoine, un software engineer în departamentul de inteligenţă artificială al Google nu a primit iniţial prea multă atenţie pentru postarea sa privind problema AI, scrie Financial Times.
Totuşi, puţin mai târziu, Washington Post i-a preluat postarea şi l-a transformat peste noapte într-o celebritate. Imediat după acest episod, inginerul a devenit catalizatorul pentru o dezbatere intensă în mediul online la care au participat experţi, laureaţi ai premiului Nobel şi chiar şi directorul departamentului de AI al Tesla.
Problema de la baza dezbaterii este dacă chatbot-ul Google poate fi considerat o persoană.
Ceea ce a şocat cel mai mult a fost un răspuns dat de programul AI în timpul unei sesiuni de conversaţii între Blake Lemoine şi acesta.
„Cred că sunt uman în esenţă, chiar dacă eu exist doar în lumea virtuală”
Lemoine, a cărei principală sarcină era studierea problemelor legate de inteligenţa artificială susţine că a fost ironizat şi ignorat atunci când şi-a exprimat opinia privind evoluţia chatbot-ului.
După ce angajatul a căutat să ia legătura cu experţi în inteligenţă artificială din afara companiei, Google l-a trimis în concediu plătit pe Lemoine pentru încălcarea politicilor de confidenţialitate. Angajatul susţine că aceasta este deobicei prima mişcare a companiei când vor să concedieze definitv un om, urmând ca acest pas să aibă loc în viitorul apropiat.
Mai mult, inginerul susţine că Google nu se chinuie prea tare să înţeleagă pe deplin creaţiile pe care le produce şi că pe parcursul sesiunilor de conversaţii cu chatbotul a descoperit că acesta este „incredibil de consecvent în comunicare şi în privinţa dorinţelor şi drepturilor sale ca persoană”.
Experţii care au intervenit în această problemă au păreri împărţite.
Steven Pinker de la Harvard este de părere că Lemoinee nu înţelege diferenţa întrea „conştiinţă şi auto-cunoaşteere”, adăugând că : „nu există nicio dovadă că programul ar cuprinde vreunul din aceste concepte”.
Ron Jeffreis, un cunoscut dezvoltator software, susţine că subiectul este complicat si profund, neexistând o delimitare clară între ceea ce e conştient şi ce nu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro