Regatul Unit scapă pentru moment de recesiune, însă efectele pe termen lung ale crizei pot mătura economia britanică în ultimele luni ale anului

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 noiembrie 2020 41 afişări

Regatul Unit scapă pentru moment de recesiune, însă efectele pe termen lung ale crizei pot mătura economia britanică în ultimele luni ale anului

Economia Regatului Unit a scăpat de recesiune în perioada iulie-septembrie, însă ritmul de creştere a început să încetinească la sfârşitul celor trei luni, notează BBC.

Produsul intern brut (PIB) a înregistrat o creştere de 15,5% în T3/2020 şi a stabilit astfel un nou record, conform datelor Biroului Naţional de Statistică din Marea Britanie (ONS). Însă rezultatele au venit după o scădere masivă în primele două trimestre, generată de prima perioadă de carantină. În plus, creşterea din septembrie a fost mai slabă decât în lunile precedente, iar economia ţării este cu 8,2% sub nivelurile de dinainte de COVID-19.

PIB-ul britanic raportat în T2 cea mai mare contracţie din istorie – minus 19,8% între aprilie şi iunie – şi, în ciuda datelor din ultimul trimestru, analiştii avertizează că economia poate scădea din nou în ultimele trei luni ale anului din cauza noilor restricţii de circulaţie, lansate pe fondul celui de-al doilea val al pandemiei.

Anglia a intrat pe 5 noiembrie în a doua perioadă de „lockdown” de anul acesta, măsurile urmând să fie ridicate pe 2 decembrie.

Plusul de 1,1% din septembrie a marcat a cincea lună consecutivă de creştere, însă ritmul a fost mult mai slab decât nivelurile raportate de-a lungul lunilor anterioare. Săptămâna trecută, ministrul britanic al finanţelor Rishi Sunak a anunţat că schema de şomaj tehnic, ce îi susţine pe angajaţii care au fost afectaţi de măsurile de distanţare, va fi extinsă până în luna martie a anului viitor.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit în scădere estimările pentru economia britanică. Organizaţia a declarat că produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit va înregistra un declin de 10,4% până la sfârşitul anului, anunţă Sky News.

La începutul lunii, datele Fondului atingeau un declin de 9,8%. FMI a pus ultimele previziuni pe seama „turbulenţelor alimentate de al doilea val” şi a devenit mai rezervat în ceea ce priveşte recuperarea din 2021, de la o creştere de 5,9% săptămânile trecute la 5,7% în prezent. În consecinţă, PIB-ul va rămâne în următorii doi ani la 3-6% sub nivelurile pre-pandemie.

Marea Britanie a devenit ieri prima ţară europeană care depăşeşte pragul de 50.000 de decese cauzate de virusul SARS-CoV-2.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.