LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

REPORTAJ: Cel mai vârstnic votant din Bistriţa-Năsăud:Votul este cel mai de preţ drept primit de români

Autor: Raluca Lazaroi Postat la 11 decembrie 2016 57 afişări

Cel mai vârstnic locuitor al judeţului Bistriţa-Năsăud, Augustin Rus, care are aproape 107 ani, şi-a ales, duminică, parlamentarii. "N-am lipsit de la nicio votare. (...) Cred că este cel mai de preţ drept pe care l-au primit românii la Revoluţie", a spus acesta. 

Cel mai vârstnic locuitor al judeţului Bistriţa-Năsăud, Augustin Rus, a mers, la cei aproape 107 ani ai săi, să îşi aleagă deputaţii şi senatorii care să îl reprezinte în parlament în următorii patru ani.

“Nu a ratat nicio tură de alegeri, fie că a fost vorba despre alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale. Este un om de nădejde în sat şi un model pentru mulţi. La toate alegerile a fost prezent, printre primii oameni la secţia de vot”, a declarat viceprimarul comunei Ciceu-Giugeşti, Dinu Pintea.

Deşi este frig şi drumurile sunt acoperite de gheaţă şi polei, bătrânul nu s-a lăsat şi am mers la vot, aşa cum face de fiecare dată când sunt alegeri, din 1990 încoace. La biserică nu a ajuns pentru că s-a temut să nu alunece pe gheaţă, dar nu a ratat secţia de vot amenajată în comună şi a votat duminică la amiază.

"N-am lipsit de la nicio votare. Dacă Dumnezeu a fost bun şi mi-a dat sănătate am mers la vot. Cred că este cel mai de preţ drept pe care l-au primit românii la Revoluţie”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Augustin Rus.

La cei 107 ani nu mai are speranţe multe de la viaţă, dar Augustin Rus se declară conştient că “nu e bună conducerea”, deoarece ani de zile a fost nevoit să se descurce cu o pensie de 190 de lei.

Anul acesta, spre deosebire de alţi ani, Augustin Rus, cel mai vârstă locuitor al judeţului Bistriţa-Năsăud a fost vizitat în timpul campaniei electorale de unul dintre candidaţii la Parlament. Nu i-a cerut nimic, nici pensie mai mare, nici legi mai bune, i-a dat doar un sigur sfat: să fie bun la suflet şi să fie de bună credinţă.

Credinţa a fost, de altfel, şi cea care a reuşit să îl ţină în viaţă pe Augustin Rus aproape 107 ani.

Spune că viata i-a fost salvată de credinţa în Dumnezeu, care l-a ajutat să trecă peste ororile războiului.

În 1940 a fost dus cu forţa în Siberia după ce a refuzat să îşi vândă pământurile unui ungur. “Timp de o săptămână ne-au dus cu trenul marfar până în Siberia. Acolo ne-au pus să tăiem lemne cu târnăcopul şi să le curăţăm cu hârleţul. Nu ne-au dat de mâncare şi nici haine. Eu am păzit în Rusia căile ferate. Cu multă rugăciune am supravieţuit. Într-o noapte, înainte să trebuiască să intru de serviciu, în patrulare pe calea ferată, am visat că o să mor. O noapte şi o zi m-am rugat să îmi dea Dumnezeu un semn, să mă protejeze. Înainte de a pleca în servici, un consătean, care era mai mâncăcios, mi-a cerut să îl las pe el în locul meu să meargă, că mai intra şi îşi lua de mâncare de la case. L-am lăsat şi apoi după o oră am aflat că au dat peste o mină şi au murit, şi el şi încă şase”, a spus Augustin Rus.

După ce a aflat că Dumnezeu l-a scăpat de moarte şi-a făcut un jurământ: “Mi-am luat anagajament, cât voi trăi eu să nu mă vadă nimeni beat, să nu înjur, să nu spun vorbe urâte şi îmi ţin legământul şi Dumnezeu mă ajută”.

După doi ani a reuşit să fugă din război şi a ajuns acasă după ce a mers pe jos nouă zile şi nouă nopţi.

Citeşte aici toate informaţiile despre alegerile parlamentare 2016

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VÂRSTNIC,
VOT,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.