Restart in asigurari
Daca ne-am gandi la industria asigurarilor ca la un calculator personal, s-ar putea spune ca 2004 a fost anul in care s-a apasat butonul de restart. Noianul de reglementari care a fost adoptat in 2004 pentru acest domeniu va reporni in conditii noi activitatea companiilor de asigurare.
Daca ne-am gandi la industria asigurarilor ca la un calculator personal, s-ar putea spune ca 2004 a fost anul in care s-a apasat butonul de restart. Noianul de reglementari care a fost adoptat in 2004 pentru acest domeniu va reporni in conditii noi activitatea companiilor de asigurare.
Consolidarea, inceputa in anii trecuti, pare a se fi "reportat" mai mult pentru viitor, cand, o data cu apropierea de momentul integrarii in Uniunea Europeana, vor aparea si schimbarile mai importante. Ca in asigurari concurenta este tot mai puternica, se vede si din schimbarile la varful societatilor, fara precedent pana anul acesta. Cinci din primele zece companii de top si-au schimbat sefii de la inceputul anului pana acum, dar schimbari s-au petrecut si la companii din esalonul secund, mai ales la cele cu actionari straini. Liderii industriei afirma ca principala explicatie este simpla: se ascute concurenta.
Factorii de crestere ai pietei au ramas, in 2004, leasingul, asigurarile auto si, chiar daca explozia din anii precedenti a fost mult temperata, asigurarile legate de credite. Ca nivel al primelor brute incasate, piata a crescut cu 19% pe primul semestru al acestui an, pana la 396 milioane de euro (485 mil. de dolari). Dupa primele noua luni, piata ajunsese la 600 milioane de euro. Ritmul de crestere arata posibilitatea ca industria de profil sa se indrepte anul acesta spre un miliard de dolari (800-820 milioane de euro), ceea ce plaseaza asigurarile printre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti. Sectorul asigurarilor generale continua sa genereze cea mai mare parte a veniturilor pe aceasta piata. Valoarea primelor subscrise in prima jumatate a anului din asigurari generale a ajuns la aproximativ 354 milioane de euro.
Pe parcursul anului, n-au lipsit rumorile legate de posibile achizitii si preluari, dar de concretizat nu s-au concretizat decat doua mari tranzactii. Actorul principal a fost, insa, unul. Omniasig Bucuresti a cumparat, pe rand, doua societati de asigurare, ajungand in acest fel cel mai mare holding de asigurari din
Noianul de schimbari legislative care s-a abatut peste piata asigurarilor in acest an a vizat adaptarea legislatiei specifice la normele europene si reglementarea unor domenii noi, mult asteptate de asiguratori.
Schimbarile legislative pentru conformarea la directivele UE au inclus modificari ale legii privind asigurarile si reasigurarile, ale legii privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor si aparitia legii privind redresarea financiara, reorganizarea judiciara si falimentul societatilor de asigurare.
Desi nu toate noile reglementari vor avea efecte imediate, fara indoiala ca vor schimba profund industria asigurarilor in anii urmatori. Prin legile adoptate in 2004 - nu mai putin de cinci, intr-un singur an -, s-a dat startul in dezvoltarea unor domenii pe care asiguratorii le "pandesc" de multa vreme. Asigurarile private de sanatate, pensiile ocupationale sau cele publice administrate privat - sunt doar cateva dintre domeniile a caror evolutie a fost stabilita anul acesta.
La inceputul anului, s-a dat startul pentru asigurarile private de sanatate, prin adoptarea legii care le va reglementa functionarea. Deja, oamenii care vor sa scape de conditiile proaste din spitalele publice aleg sa cumpere abonamente de la clinici private. Acestia vor fi primii clienti pentru asigurarile de sanatate. Efectele adoptarii noilor reglementari s-au simtit mai puternic pe final de an, cand piata asigurarilor de sanatate private a luat avant. Celor doi competitori care se anuntasera deja la inceputul acestui an, Interamerican si Omniasig Addenda, li s-a adaugat si Aviva Asigurari de Viata. Furnizorii de servicii medicale se arata si ei tot mai interesati de posibilitatea colaborarii cu asiguratorii. Totusi, in prezent, asigurarile private de sanatate acopera doar golurile de la stat. O dezvoltare mult mai puternica a domeniului este asteptata doar in 2007, cand statul se va retrage progresiv si asigurarile private vor prelua tot mai mult din aceste servicii.
Aparitia fondurilor de pensii ocupationale, si ulterior a celor private obligatorii, este asteptata de toata lumea. Dar, pentru ca, in cazul pensiilor ocupationale, normele de aplicare a legii nu au fost inca facute, expertii cred ca acestea nu vor intra in vigoare chiar de la inceputul lui 2005. In prima faza vor fi inclusi in acest sistem circa 700.000 de salariati, ceea ce va insemna, la o contributie medie de 400 de euro pe an, 120 de milioane de euro pe an. Pensiile publice administrate privat (sau pensii private obligatorii) vor intra in vigoare, conform legii votate chiar anul acesta, la inceputul lui 2008. Legile ar mai putea insa suferi modificari. Operatorii spun ca, in forma actuala, cele doua legi nu le creeaza conditiile pentru dezvoltarea reala a fondurilor de pensii. Reprezentantii companiilor de asigurari au repetat, in numeroase randuri, ca daca cele doua legi vor ramane in forma actuala, nu vor intra pe aceasta piata.
In ultima luna a anului, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a publicat normele de vanzare pentru anul 2005 pentru politele RCA. Potrivit noilor norme, spre deosebire de anii precedenti, posesorii de automobile nu vor mai trebui sa isi reinnoiasca asigurarea la fiecare final de an. La incheierea asigurarii RCA pentru anul 2005, ei vor semna un contract cu compania de asigurari, iar acesta va fi prelungit, an de an, in mod automat. Valabilitatea asigurarii din anul precedent se mentine prin plata primei de asigurare pentru sase sau 12 luni. Daca, totusi, asiguratul doreste sa renunte la compania cu care lucreaza, el trebuie doar sa o instiinteze cu o luna inainte. In plus, de la anul, societatile de asigurari care vand RCA vor avea libertatea sa majoreze sau sa reduca tarifele standard, publicate de CSA, cu 10%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană