RMO la vecini
UNGARIA: De peste un an, banca centrala nu mai solicita bancilor comerciale constituirea de rezerve pentru depozitele atrase si creditele primite cu scadente mai lungi de doi ani la data inregistrarii in bilanturi. Pentru celelalte categorii de pasive, rata de rezerva este de 5%.
POLONIA: Banca centrala a redus din 2003 nivelul RMO cerute bancilor comerciale pana la 3,5%. Rata nu se aplica in cazul fondurilor atrase de la alte banci sau pentru finantari din strainatate atrase la scadente mai lungi de doi ani.
CEHIA: Banca centrala a armonizat de mult regimul RMO cu cel aplicat de Banca Centrala Europeana (BCE). De la 11,5% in 1997, nivelul rezervelor a scazut la 2% in 1999 - nivel practicat de BCE. In a doua jumatate a anilor 90, banca centrala ceha a ajuns la concluzia ca nivelul "ridicat" al rezervelor minime, precum si neremunerarea acestora au redus competitivitatea bancilor locale.
BCE: Autoritatea monetara europeana solicita bancilor din zona euro rezerve minime reprezentand 2% din pasivele atrase. Rezervele sunt remunerate la niveluri apropiate de dobanzile interbancare pe termen scurt. Banca este preocupata ca sistemul rezervelor minime obligatorii sa nu devina o povara pentru bancile comerciale si nici sa nu afecteze alocarea eficienta a resurselor. Pentru reducerea costurilor administrative legate de managementul unor rezerve atat de scazute, bancilor comerciale li se permite sa deduca 100.000 de euro din nivelul rezervei. Principala functie a sistemului este de stabilizare a ratelor de dobanda pe piata monetara. O a doua functie importanta este determinarea unei cresteri a cererii de refinantare din partea bancilor comerciale catre BCE, ceea ce usureaza influentarea dobanzilor pe piata de catre banca centrala prin operatiuni obisnuite de alimentare cu lichiditati.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro