România a însemnat în 2019 1,6% din economia Uniunii Europene
În 2019, România a avut un PIB de 223 miliarde euro, cu 19 miliarde euro mai mult comparativ cu anul 2018 când PIB-ul a fost de 204 miliarde euro.
România a avut o pondere a contribuţiei în produsul intern brut al Uniunii Europene de 1,6% în 2019 - 223 mld. euro - conform datelor Comisiei Europene.
În 2019, România a avut un PIB de 223 miliarde euro, cu 19 miliarde euro mai mult comparativ cu anul 2018 când PIB-ul a fost de 204 miliarde euro.
Produsul intern brut al Uniunii Europene a fost în 2019 de 13.900 miliarde euro, un nivel cu 17% mai mare decât era în urmă că zece ani. Ţările care au o pondere semnificativă în PIB european sunt Germania, cu un aproape un sfert, Franţa, cu 17,4%, şi Italia, cu o pondere de 12,8%.
La polul opus, zece din ţările membre au avut anul trecut o contribuţie de sub 1% din PIB. Statele care au cea mai mică pondere în PIB-ul Uniunii Europene sunt Malta, 0,1%, Letonia, Cipru şi Estonia, fiecare cu o pondere de 0,2%.
România se află pe locul al 14 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte contribuţia în PIB-ul UE, peste Portugalia şi Grecia care au o pondere de 1,5%, respectiv 1,3%.
La acelaşi nivel cu România se află şi Cehia, care are tot 1,6% din PIB UE.
Germania şi-a consolidat poziţia de lider economic al Uniunii Europene, cu un PIB în valoare de aproape 3.400 miliarde euro, a avut o pondere a contribuţiei de 24,7%, adică aproape un sfert din totalul de PIB al Uniunii Europene. Odată ce statele europene au început să se confrunte cu din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19, guvernele ţărilor membre au decis să ia diferite măsuri de restricţii ale circulaţiei pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Măsurile luate de către statele europene au generat o scădere semnificativă a produsului intern brut al Uniunii Europene.
În primul trimestru din 2020, PIB-ul ajustat sezonier al Uniunii Europene a scăzut cu 3,5%, şi cu 3,8% în zona euro, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor estimate ale biroului de statistică a Uniunii Europene. Scăderile menţionate pe care le-a suferit PIB-ul UE sunt cele mai puternice din 1995.
Ponderea contribuţiei României la PIB-ul Uniunii Europene a crescut datorită faptului că Marea Britanie a ieşit din Uniune.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro