România a retrocedat până acum 3 mil. hectare de păduri în valoare de 10 miliarde de euro
Este pentru prima dată când apare un raport privind suprafaţa de păduri retrocedată, o afacere nebuloasă timp de 20 de ani.
România a restituit 3 milioane de hectare de păduri în ultimii douăzeci de ani, arată un raport de audit al Curţii de Conturi pe perioada 1990-2010, dat publicităţii săptămâna trecută, care susţine că au fost numeroase cazuri de abuzuri la retrocedări.
Este dat un exemplu al unui aşa-zis moştenitor care a reuşit să demonstreze în justiţie că i se cuvin 8.000 ha de pădure pornind de la un testament care menţionează însă la masa succesorală „un pat, un scrin secretaire şi diverse bunuri de uz casnic şi gospodăresc“, afirmă Curtea de Conturi.
Aceasta este prima informaţie publică privind suprafaţa de pădure retrocedată de statul român din 1990 încoace. Suprafaţa totală de pădure din România este de 6,4 milioane de hectare. În proprietatea Romsilva au mai rămas 3,4 milioane de hectare.
Acum mai sunt cereri validate de retrocedare de 230.000 de hectare.
Profesorul universitar Ioan Vasile Abrudan, rectorul Facultăţii de Silvicultură de la Universitatea Transilvania din Braşov, spune: „Statul ar trebui să se oprească cu retrocedările şi să nu mai dea pădurile naţionale. România a fost mai catolică decât papa. (...) Pe polonezi şi pe unguri nu i-a obligat nimeni să retrocedeze, noi de ce ne-am simţi obligaţi să retrocedăm integral“.
De cealaltă parte, reprezentanţii Romsilva sunt acuzaţi că deşi administrează o avere naţională în valoare de 10 miliarde de euro, au profituri minime pentru că supraîncarcă cheltuielile şi vând preferenţial masă lemnoasă.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro