România se află pe ultimul loc în UE în privinţa gradului de utilizare a Inteligenţei Artificiale de către companii, cu doar 3,1%, mult sub media europeană de 13,5%, şi printre ultimele locuri şi în ceea ce priveşte creşterea faţă de 2023

Autor: Roxana Rosu Postat la 23 ianuarie 2025 9 afişări

România se află pe ultimul loc în UE în privinţa gradului de utilizare a Inteligenţei Artificiale de către companii, cu doar 3,1%, mult sub media europeană de 13,5%, şi printre ultimele locuri şi în ceea ce priveşte creşterea faţă de 2023

România s-a aflat anul trecut pe ultimul loc în UE în privinţa gradului de utilizare a Inteligenţei Artificiale de către firmele cu minim 10 angajaţi, cu doar 3,1%, în timp ce media europeană s-a plasat la 13,5%, arată datele Eurostat.

România se află printre ultimele locuri şi în ceea ce priveşte creşterea faţă de 2023.

La nivelul UE, ponderea firmelor care integrază AI în activitatea lor a crescut cu 5,5 puncte procentuale, de la 8% în 2023.

Cele mai ridicate procente au fost înregistrate în Danemarca (27,6%), Suedia  (25,1%) şi Belgia (24,7%).

La polul opus se află România (3,1%), Polonia (5,9%) şi Bulgaria (6,5%).

Toate statele membre UE au raportat creşteri ale ponderii firmelor care folosesc tehnologia AI faţă de nivelul din 2023, cea mai mare diferenţă fiind la Suedia, cu un avans de aproape 15 puncte, urmată de Danemarca (+12.4 pp) şi Belgia (+10.9 pp).

În schimb, cele mai modeste creşteri au fost în Portugalia (+0.8 pp), România (+1.6 pp) şi Spania (+2.1 pp).

Firmele au continuat anul trecut să adopte diverse tehnologii AI pentru a-şi îmbunătăţi operaţiunile.

Cea mai utilizată tehnologie AI a fost analiza limbajului scris (text mining). Aceasta a fost adoptată de 6,9% dintre întreprinderi, după o creştere de 4,0 pp de la an la an.

A doua cea mai utilizată tehnologie AI a fost generarea limbajului scris sau vorbit (natural language generation), utilizată de 5,4% dintre întreprinderi (+3,3 pp comparativ cu 2023). Aceasta a fost urmată de conversia limbajului vorbit în format lizibil de maşină (speech recognition), utilizată de 4,8% întreprinderi (+2,2 pp)

 
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
firme,
romania,
belgia,
danemarca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.