România ia foc în weekend, când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius. În mai multe judeţe din ţară va fi cod roşu de caniculă

Autor: Laura Buciu Postat la 11 iulie 2024 33 afişări

România ia foc în weekend, când temperaturile depăşesc 40 de grade Celsius. În mai multe judeţe din ţară va fi cod roşu de caniculă

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineaţa, o atenţionare cod roşu de caniculă, care va afecta aproape toată ţara, sâmătă şi duminică. Sunt sub cod roşu Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova.

Joi, în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului şi local în Transilvania şi Maramureş, valul de căldură se va menţine şi vor fi temperaturi maxime vor fi de 33...37 de grade. Meteorologii au emis în aceste zone cod galben de caniculă pentru ziua de joi. Disconfortul termic va fi ridicat şi local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

În Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei şi în vestul şi sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica şi se va extinde, zonele fiind sub atenţionare cod porotcaliu. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36...39 de grade, cu cele mai mari valori în vest şi sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Vineri, în Maramureş, estul şi nord-estul Transilvaniei, în Carpaţii Orientali şi în zona litoralului valul de căldură se va menţine. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, va fi disconfort termic ridicat şi local caniculă, astfel că meteorologii au emis aici cod galben pentru ziua de vineri. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi.

În cea mai mare parte a ţării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 şi 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum şi în sudul Crişanei şi al Moldovei, aceste zone fiind vineri sub cod portocaliu. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

În weekend, România este aproape toată sub cod roşu de caniculă. Valul de căldură persistent, canicula, disconfortul termic accentuat vor afecta Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cod roşu,
caniculă,

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.