Românii au împrumutat statul cu 2 mld. lei prin Fidelis la dobânzi şi de 4,5% pe an. 815 mil. lei au fost subscrieri în euro
Din 15 iulie 2020 şi până pe 7 august 2020 Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat Fidelis către populaţie prin intermediul mecanismelor pieţei de capital, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a ofertei subscrierile s-au ridicat la 2 miliarde de lei.
♦ În ultimele trei zile ale ofertei, subscrierile s-au dublat ♦ “Cele trei emisiuni de titluri de stat ( două în lei şi una în euro – n. red.) au fost cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul acesta din partea statului român pentru piaţa de capital” ♦ 562 mil. lei pe 2 ani la 4% pe an dobândă ♦ 662 milioane de lei pe 4 ani la 4,5% dobândă ♦ 815 mil. lei (168 milioane de euro) în tranşa în euro la 2% dobândă pe 5 ani ♦ “Cred că vor fi în top zece lichiditate la bursă după listare.“
Din 15 iulie 2020 şi până pe 7 august 2020 Ministerul Finanţelor a vândut titluri de stat Fidelis către populaţie prin intermediul mecanismelor pieţei de capital, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a ofertei subscrierile s-au ridicat la 2 miliarde de lei.
Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Finanţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 mil. lei.
„Cele trei emisiuni de titluri de stat ( două în lei şi una în euro – n. red.) au fost cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul acesta din partea statului român pentru piaţa de capital. Chiar mă bucur că avem aceste subscrieri, sunt peste estimările mele“, spune Răzvan Raţ, director general adjunct al BRK Financial Group, la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.
Potrivit datelor agregate de ZF, până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare din 5 august, împrumuturile acordate de români Ministerului Finanţelor depăşiseră 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că pe finalul zilei de miercuri, joi şi vineri, subscrierile s-au dublat în valoare.
„Când a început perioada de subscriere eram oarecum cu inima strânsă, nu ştiam care vor fi subscrierile, dar acum pot să spun că răsuflu uşurat ca participant în piaţă. S-a demonstrat că statul poate să găsească resurse şi pe piaţa de capital românească“, spune Lucian Isac, director general al Estinvest.
Din această sumă subscrisă de 2 mld. lei, aproximativ 566 de milioane de lei sunt subscrierile aferente emisiunii de obligaţiuni în lei cu scadenţa pe doi ani, cea pentru care statul român plăteşte o dobândă de 4% pe an. Pentru titlurile de stat pe patru ani, şi care au o dobânda fixă de 4,5% pe an, subscrierile sunt de 657 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF.
Pe de altă parte, emisiunea de titluri de stat în euro, operaţiune de finanţare prin bursă în premieră pentru statul român, a adunat de la investitori subscrieri de 167 mil. euro (814 mil. lei). Aceasta are scadenţa pe cinci, ani iar dobânda fixă este de 2% pe an.
Aceste titluri de stat urmează să fie listate pe piaţa de capital din România şi probabil vor atrage şi atenţia investitorilor instituţionali având în vedere că dobânzile sunt atractive, peste cele plătite în prezent de instituţiile de credit. Mai mult decât atât, brokerii consideră că titlurile de stat Fidelis, odată listate, se vor poziţiona în clasamentelul celor mai lichide instrumente financiare.
„În sfârşit avem ce produse să oferim clienţilor în vreme de volatilitate. Ministerul Finanţelor ar trebui să vină mai des cu titluri de stat pe bursă şi cred că cele Fidelis vor fi în top 10 lichiditate“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană