Românii trăiesc în apartamente mici, slab iluminate şi cu igrasie. Raportul guvernului despre starea locuinţelor
Unde sunt mai scăzute condiţii de locuire din Europa? Ei bine, oricât de trist ar fi răspunsul, România are cele mai scăzut condiţii de locuire din Europa.
Guvernul României a lansat în dezbatere publică proiectul pentru Strategia Naţională a Locuirii. La baza documentului stau studiile realizate cu privire la spaţiile de locuit din România şi principalele probleme locative cu care se confruntă populaţia. Nota de fundamentare a Strategiei Naţionale arată foarte clar că guvernul trebuie să ia măsuri urgente dacă vrea să crească calitatea vieţii propriilor cetăţeni.
„Din punct de vedere al nivelului sărăciei, România este pe locul 2 în Uniunea Europeană, însă condiţiile de locuire sunt cele mai scăzute din Europa. România este una dintre ţările cu cea mai mare viteză de scădere a populaţiei din lume, cu o scădere a populaţiei preconizată la peste 15% până în 2050. Numărul de locuinţe depăşeşte numărul de familii – aproximativ 8 milioane de locuinţe la 7,2 milioane de familii. Amploarea fenomenului migraţiei din ultimii ani a generat un dezechilibru al cererii şi ofertei, cu suprapopularea unor centre urbane şi o incidenţă ridicată a locuinţelor neocupate în altele. Procentul locuinţelor vacante din România, de 16%, se numără printre cele mai ridicate din lume,” arată documentul elaborat de guvern.
Strategia Naţională a Locuirii ar veni să găsească măsuri nu doar pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire ci şi pentru creşterea condiţiilor de trai din satele, comune şi oraşele ţării.
Studiile INS pe care se bazează nota de fundamentare a guvernului relevă un fapt îngrijorător despre spaţiul locativ din ţara noastră. Datele arată că peste 35% dintre cele 8,8 milioane de locuinţe ale ţării au nevoie de reparaţii urgente. Aceste unităţi, dintre care multe sunt blocuri de locuinţe din perioada socialistă, fac ca multe oraşe din România să pară neîngrijite. Este vorba de peste 10.000 de blocuri construite înainte de 1980 cu nevoi de reparaţii legate de structură, acoperiş şi încălzire.
În mediul urban, cele mai multe locuinţe se luptă cu probleme precum lumină insuficientă, igrasie în pereţi, fundaţie sau podele precum şi tocuri de ferestre, pereţi şi podele deteriorate. Situaţia nu este cu mult diferită faţă de cea din mediul rural, chiar dacă aici, cei mai mulţi români încă mai locuiesc în case individuale şi nu în apartamente. Scurgerile prin acoperiş sau pe pereţi sunt o constantă problemă atât în mediul urban cât şi în mediul rural doar că în satele şi comunele noastre, canalizarea şi accesul la sistemul de distribuţie a apei potabile este limitat, un alt factor care depunctează ţara noastră atunci când vorbim de nivelul de trai.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro